Nyitókép: Getty Images/ AlesVeluscek

Két vármegyében különösen rossz lesz a kánikula - időjárás-jelentés vasárnapig

Infostart / MTI
2024. augusztus 30. 05:00
Nem sok változás jön, mai is rekkenő hőség lesz, amit csak néhol enyhíthet egy-egy zápor, vagy zivatar.

Pénteken is napos időre számíthatunk általában kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Legfeljebb nyugaton, illetve északkeleten alakulhat ki néhány helyen zápor, zivatar. Az északkeleti, keleti szél az ország keleti, délkeleti felén napközben megélénkül, de a zivatarokat erős, viharos széllökések is kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 32 és 36 fok között várható.

A HungaroMet az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a magas (25 Celsius-foknál melegebb) napi középhőmérséklet miatt, míg Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére másodfokú figyelmeztetés van életben, 27 foknál magasabb napi középhőmérséklet miatt.

Az északi vármegyékben várható zivatar is:

Szombaton is napos időre kell számítani, néhol gomoly- és fátyolfelhőkkel, de csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17-22 fok között alakul, de a hidegre hajlamos részeken néhány fokkal hűvösebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32-36 fok között várható.

Vasárnap a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett napos idő várható, csapadék nem valószínű és többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban a hőmérséklet jellemzően 17-22 fok között alakul, de a hidegre hajlamos tájakon néhány fokkal hűvösebb lesz. Délután 32-36 fok között alakulnak a csúcsértékek.

A kánikula egész hétvégén Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád területén lesz a legrosszabb a HungaroMet előrejelzése szerint.

A Kárpát-medence a következő időszakban is anticiklon peremén helyezkedik majd el, marad a hőség, és csak kevés helyen lehet csapadék.

Közép- és Dél-Európában továbbra is tombol a kánikula, 30, 35 fok fölött alakul a csúcsérték, míg Nagy-Britanniában és Skandináviában többfelé is 20 fok alatti értékeket mérnek délutánonként.