Nyitókép: sanjagrujic/Getty Images

Vigyázat, baj lehet az ATM-ekkel! – pénzt is leemelhetnek a számláról

Infostart
2024. augusztus 27. 06:43
Egy banki ügyfél pénzt akart befizetni az ATM-be, de nem működött, és távozásakor nem lépett ki a rendszerből, így nem sokkal később megcsapolták a számláját.

A saját bankja egyik fiókjában levő bankjegykiadóba (ATM) akart pénzt befizetni egy ügyfél, de amikor a kártyájával belépett az ATM menürendszerébe, azt tapasztalta, hogy az általa kezdeményezett művelet menüpontja inaktív, ezért azt hitte, hogy a készülék műszaki hibás. Miután azonban távozott, azt vette észre, hogy pénzt vettek fel a számlájáról – számolt be az esetről az azenpenzem.hu.

Amikor az érintett ügyfél panaszt tett a banknál, azt a választ kapta, hogy ő hibázott, ugyanis gondatlanul járt el, amikor az ATM-be erős ügyfél-hitelesítéssel, PIN-kóddal belépést követően anélkül távozott, hogy kilépett volna a rendszerből.

Ezzel gyakorlatilag saját maga tette lehetővé a soron következő személy számára, hogy az ő belépési felületén készpénzt vehessen fel.

A pórul járt ügyfél a Pénzügyi Békéltető Testületet is megkereste, amely megállapította, hogy sem az ATM képernyőjén, sem a gépházon, sem annak környezetében nem volt olyan konkrét, egyértelmű információ, amely arról tájékoztatta volna az érintetettet, hogy PIN-kód megadását követően belépett a számlájához hozzáférést biztosító felületre, és abból a távozása előtt kifejezett menüparanccsal ki kell lépni. A testület végül a panaszosnak adott igazat, így a banknak meg kell térítenie a 150 ezer forintos kárt.