Nyitókép: Pixabay

Ezekben a vármegyékben lesz a legrosszabb a hőség - térképes előrejelzés

Infostart / MTI
2024. augusztus 24. 07:00
A Kárpát-medence időjárását a következő napokban is anticiklon határozza meg, melynek áramlási rendszerében egyre melegebb levegő érkezik fölénk, visszatér a kánikula.

A legfontosabb információ, hogy másodfokú hőségriasztás lépett életbe szombaton, és egészen augusztus 30-ig, péntek éjfélig tart.

Szombaton napos, száraz idő lesz, délutántól némileg több fátyolfelhővel. Napközben legfeljebb a Dunántúl északnyugati részén élénkülhet meg a délies szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 37 fok között alakul.

Vasárnap jobbára derült, napos idő várható, helyenként fátyolfelhőkkel, néhol gomolyfelhőkkel, legfeljebb északnyugatra sodródhat be egy-egy zápor. Mérsékelt lesz a légmozgás, majd délutántól északnyugatira fordul a szél és a Nyugat-Dunántúlon időnként megerősödik. Hajnalban 13, 23 fok valószínű. Délután 33, 38 fokra számíthatunk.

A HungaroMet több vármegyére is figyelmeztetést adott ki a magas napi középhőmérséklet miatt. Szombatra az ország kétharmadára elsőfokú (napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett), vasárnapra egy vármegye kivételével az egész ország sárgába borul, négy vármegyében már másodfokú (napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett) lesz a figyelmeztetés.

Hétfőn se lesz nagy változás, kánikula várható, északnyugaton alacsonyabb, délkeleten magasabb értékekkel.

A HungaroMet a videós előrejelzésében egy szóval jellemezte a kánikulahelyzetet: reménytelen. A csapadék hiánya tovább fogja súlyosbítani a hazai aszályhelyzetet.