Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A jelszó: maradjon víz, amennyi kell Magyarországnak

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. augusztus 17. 12:25
A vízügyek területén a kárelhárításról és megelőzésről áthelyeződik a hangsúly a vízkészletekkel való gazdálkodásra - hangsúlyozta az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért és vízgazdálkodásért felelős államtitkára a Fejér vármegyei Adonyban. A térségben 13 milliárd forintból hét Duna-parti települést érintő beruházás indul, amely elsősorban a költséghatékonyságban és a vízminőségben hoz majd komoly változást.

A Fejér vármegyei térséget ellátó regionális víziközmű-hálózat, beleértve az ercsi vízbázis19 kútját, évtizedekkel ezelőtt épült. A kutak a Duna medrével párhuzamosan, az ártérben lerakott szűrő kavicsrétegre lettek telepítve - mondta az InfoRádióban V. Németh Zsolt.

Az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért és vízgazdálkodásért felelős államtitkára az üzembiztonság szavatolása, és a hatékony és fenntartható működés biztonsága érdekében szükséges a vízbázis bővítése. Hiányzott a központi tisztító, a mangántartalom miatt lerakódások voltak a csövekben, ami rontotta a minőséget, és szűkítette a keresztmetszetet.

A beruházásban érintett települések: Adony, Beloiannisz, Besnyő, Iváncsa, Kulcs, Pusztaszabolcs és Velence. Mintegy 26 kilométer távvezeték épül, nyomásfokozókat telepítenek, felújítják a gépházakat, és megépül a központi tisztítómű, és három új kúttal bővül a vízbázis.

"Közepesen kemény, jó minőségű ivóvizet fognak kapni a lakosok, és maga a szolgáltatás jóval költséghatékonyabb lesz. Egy hatalmas naperőműpark is kapcsolódik hozzá, ez biztosítja az energiaellátását az RCS kútsornak" - fejtette ki az államtitkár. Hozzátette, hogy a víziközmű-szolgáltatás nagyon érzékeny a villamosenergia költségekre, a vízdíj 40 százalékát teszi ki a villamos energia költsége, ezért is fontos, hogy ennek a kiváltása környezetbarát energiával.

A projekt összköltsége 13 milliárd forint, ennek 85 százalékaeurópai uniós forrás, és 15 százalékos a hazai társfinanszírozás. A beruházásnak a végső befejezési határideje a jövő év vége.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Duna-parti vízműfejlesztés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást