Nyitókép: MTI/Varga György

Nem gyűlt össze elég aláírás a Jobbiknak a népszavazáshoz

Infostart / MTI
2024. augusztus 15. 20:41
Nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához szükséges százezer aláírás a gazdasági kamarai hozzájárulás ügyében - állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön.

Lukács László Györgynek, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőjének, a párt frakcióvezetőjének a kezdeményezése úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?”

Az aláírásgyűjtésre nyitva álló 120 napos időtartam január 22-én vette kezdetét, a szervező 6100 darab aláírásgyűjtő ív kiadását kérte a Nemzeti Választási Irodától.

Az aláírásgyűjtés azonban szünetelt az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármestereknek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőknek a választását megelőző ötvenedik és a szavazást követő harmincadik nap között. A szünetelés idejére a szervező – 61 ív kivételével – átadta az aláírásgyűjtő íveket az NVI-nek. Az aláírásgyűjtés a szünetelés után még 32 napig tartott, és augusztus 10-én járt le.

A gyűjtés lezárultát követően az NVI megállapította, hogy a szervező által átvett íveken összesen 91 500 darab érvényes aláírást lehetett volna összegyűjteni, azonban 61 ívet a szervező nem adott le, ugyanakkor a hitelesítésre benyújtott aláírásokat is figyelembe véve a szervező elméletileg legfeljebb 90 607 érvényes ajánlást tudott volna gyűjteni.

Az NVB csütörtökön megállapította, hogy a népszavazás ügyében az összegyűjtött érvényes aláírások száma százezer alatt maradt.

A határozat nem jogerős, ellene öt napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.