Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Nagyvadak forgatják fel a kedvelt balatoni település mindennapjait

Infostart
2024. augusztus 15. 05:13
Balatonfenyvesen egyre többen találkoznak vaddisznókkal, amelyek jönnek-mennek a településen.

Az RTL Híradó beszámolója szerint egyre rosszabb a „vaddisznóhelyzet” Balatonfenyvesen. A helyiek arról panaszkodnak, hogy gyakrabban tűnnek fel ezek az állatok, akad, aki aludni sem tud miattuk, van, aki szerint a vaddisznók nagyon félelmetesek, bántják a kutyát, megdézsmálják a termést.

A vaddisznók – a helyiek szerint – régebben a településen kívül, az erdőkben voltak, idővel azonban az élelem miatt beszoktak a házak közé. Onnan is látszik, hogy jönnek-mennek, hogy több helyen felfeszítették a házak kerítését.

Balatonfenyves polgármestere a csatornának azt mondta, hogy már korábban kezdeményezték a gyérítést, de idén lecsúsztak róla. Április és október között nem lőhetik ki az állatokat, így „az idei szezont már velük kell végigcsinálni” – tette hozzá Lombár Gábor.

Gagyi István vadász szerint viszont nem kell félni a vaddisznóktól, hang kiadásával, például fütyüléssel általában el lehet ijeszteni őket. Szerinte egyedül a malacokat vezető anyakocákkal kell vigyázni, őket nem szabad olyan helyzetbe hozni, amelyben fenyegetve vagy megtámadva érzik magukat, mert akkor ők is támadhatnak.