Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Eltűnhetne egy választókerület Budapestről, Pest vármegye három újat kapna

Infostart
2024. augusztus 15. 09:53
Aránytalanok a választókerületek. A törvények szerint ugyanis azok lélekszáma nem térhetne el az országos átlagtól 20 százalékkal. Pest megye az egyik kritikus pont.

Pest megyében növelni kellene a választókerületek számát, mert vannak olyan térségek, amelyekben a szavazók száma 20 százalékkal is eltér az országos átlagtól. Ez pedig nem felel meg a jogszabályoknak. A törvény azért rendelkezik így, hogy egy szavazat az ország minden területén nagyjából egyenlő értékkel bírjon.

Ha módosítanák a határokat, akkor Veresegyház új választókerületbe, Göd és Dunakeszi pedig kisebb választókerületbe kerülne egy tanulmány szerint amelyet a telex.hu ismertetett.

Azt írják, hogy a helyzet megszüntetéséhez Tolna és Somogy vármegye kerületszámát csökkenteni, míg Pest megyéét növelni érdemes, hiszen így az egy kerületre jutó átlagos eltérés mindenhol közelebb lesz az országos átlaghoz. Összesen tizenöt választókerületet kellene kialakítani a hosszú távú fenntarthatóság érdekében.

Három új kerület

A korábbi struktúrában három földrajzi térségben jelentősen megnövekedett a kerületek népessége:

  • a Budapesttől északnyugatra fekvő Pilisvörösvár környékén;
  • a fővárostól északkeletre és keletre fekvő; valamint
  • a szigetszentmiklósi és dabasi kerületekben.

Az első esetben a Budakeszi és Szentendre központú kerületek közé egy pilisvörösvári kerület kialakításával, a második esetben pedig Gödöllő kapna egy sokkal tömörebb és a fővároshoz közelebb elhelyezkedő kerületet, míg

Veresegyház központtal Isaszeg és a környékbeli, ötezer fő alatti települések egybeterelésével kialakítható a legalacsonyabb népességszámú, de az utóbbi időszak legdinamikusabb népességnövekedésű kerülete.

A harmadik új, dunaharaszti központú választókerülete hozzájárul a dabasi és a szigetszentmiklósi kerületek jelentős eltérésének mérsékléséhez.

fotó: Telex-grafika

Cserébe

Somogy és Tolna megyében, valamint Budapesten tűnne el egy választókerület.

Az elemzés szerint ezek változtatások érdemben nem változtatnák meg a pártok erőviszonyait a 2022-es választási eredményeket figyelembe véve.