Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Csökkenteni kellett a paksi atomerőmű teljesítményét – a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. augusztus 15. 21:16
Harmincezernél is több beteg vár valamilyen műtétre. A hőségben csökkenteni kellett a paksi atomerőmű termelését. Újraindítaná a párbeszédet Phenjannal a dél-koreai elnök a nukleáris leszerelés érdekében. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Harmincezernél is több beteg vár valamilyen műtétre – írja az atlatszo.hu. Közülük 3500-an 60 napnál is többet kénytelenek várni a beavatkozásra. A betegek csaknem fele térdprotézisműtétre szorulna, őket követik a csípőprotézis-műtétre, illetve a szürkehályog-műtétre várakozók.

A munkáltatóknak nincs eszközük arra, hogy kötelezzék dolgozóikat a részvételre valamilyen egészségügyi szűrésen, ezért ez nem is kérhető számon – jelentette ki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Rolek Ferenc az ügyben az egyeztetést is hiányolta. Az egészségügyi államtitkár tegnap beszélt arról, hogy már januártól bevezetnének egy általános egészségfelmérést, és a munkáltatókat tennék érdekeltté, hogy dolgozóikat rávegyék a részvételre.

A rákos megbetegedések és halálesetek számának drasztikus növekedését vetítik előre 2050-re a férfiak körében ausztrál kutatók. 185 ország és terület adatait elemezve a kutatók arra jutottak, hogy a férfiak körében a rákos megbetegedések száma 2050-re 84 százalékkal nőhet, és eléri a 19 milliót.

Az elmúlt 154 év legszélszőségesebb júliusa volt az idei, amely a legmelegebb és a 7. legszárazabb volt - írta a HungaroMet. A 2. legextrémebb július 1984-ben volt, amikor a havi átlaghőmérséklet 18,5 Celsius-fok volt, a csapadék pedig 31,5 milliméter.

A hőségben csökkenteni kellett a paksi atomerőmű termelését, mert a Duna vízhőmérséklete átlépte a 29,5 Celsius-fokos küszöbértéket a térségben. A belső szabályzat alapján ha tovább melegszik a Duna, akkor 1 tized Celsius fokonként 80 MW-tal kell csökkenteni a teljesítményt, amíg az előírt korlát alá nem süllyed a vízhőmérséklet.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 1,4, az előző hónaphoz képest 6,4 százalékkal csökkent az építőipari termelés júniusban – ismertette a KSH. Az épületek építésének termelése 4,2 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 4,3 százalékkal nőtt.

Nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához szükséges 100 ezer aláírás a gazdasági kamarai hozzájárulás ügyében - állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság. Lukács László György, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője a kötelező gazdasági kamarai tagdíj eltörlését szerette volna elérni.

Mintegy 2,5 milliárd forintos kerettel folytatódik az Útravaló ösztöndíjprogram. A roma nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakra 18 millió forintot különítettek el - közölte a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár. Jelentkezni egy hónapon át augusztus 25-től, illetve augusztus 30-tól lehet.

Az ukrán csapatok elfoglalták Szudzsát, az eddigi legnagyobb orosz várost a harcok 2022-es kitörése óta – jelentette be az ukrán elnök a közösségi oldalán. Szudzsa az energiaellátás szempontjából fontos, miután a nyugat-szibériai gázmezőkről a földgáz a városon áthaladó csöveken keresztül áramlik Ukrajnába.

Oroszországban 12 év börtönre ítéltek hazaárulásért egy orosz-amerikai állampolgárt egy ötvendolláros adomány miatt. A 33 éves nő egy Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek juttatott pénzt.

Módosítja közel-keleti útvonalait a Wizz Air, hogy elkerülje Irak légterét, ezért hosszabb lesz a menetidő. A járatok ezentúl biztonsági okokból Szaúd-Arábia és Egyiptom felett repülnek. Az új útvonal miatt a járatok Budapest felé technikai megállót tartanak Larnacán, ahol a repülőgépek üzemanyag-feltöltését végzik.

Három napos sztrájkba kezdett a portugál járatokon dolgozó személyzet az easyJetnél a nem stabil munkarend és a létszámhiány miatt. 232 Portugáliából induló vagy oda érkező járatot törölt a légitársaság.

Holtan találták meg a szerdai franciaországi vadászgépbaleset két eltűnt pilótáját. A két gép gyakorlatozás közben ütközött össze Nancytól nem messze. Az egyik gép pilótájának sikerült katapultálnia. A baleset lehetséges okáról egyelőre semmit sem közöltek a francia hatóságok.

Újraindítaná a párbeszédet Phenjannal a dél-koreai elnök, szakértői szintű egyeztető tanács létrehozásával. Az elnök kijelentette, hogy kész a politikai és gazdasági együttműködésre a kommunista diktatúrával, ha Phenjan „akár csak egyetlen lépést is hajlandó tenni a nukleáris leszerelés érdekében”.

Felgyorsult a kéknyelv-betegség terjedése Hollandiában, a járvány Belgiumban, Franciaországban és Németországban is megjelent. A vírus okozta betegség egyéb állatokra és az emberre nem veszélyes.

Japánban visszavonták a különösen pusztító erejű földrengésre vonatkozó riasztást, amely egy hete volt érvényben. A döntést azzal indokolták, hogy az utóbbi napokban nem észleltek az országban földmozgást, így a lakosság visszatérhet a megszokott életviteléhez.

Továbbra sem tudni, mikor és hogyan térhetnek vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronauták. A két űrhajós júniusban indult az űrállomásra, ahol egy hetet kellett volna eltölteniük, de azóta is ott vannak.