Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Nem tud kifáradni a kánikula

Infostart / MTI
2024. augusztus 14. 05:00
Kevés helyen lehet rövid zápor, zivatar.

Kedd délután és szerdán is napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, éjjel általában kiderül az ég, de az éjszaka második felében délnyugaton átmenetileg megnövekedhet a felhőzet. Kedd délután néhol - főként az északnyugati, kisebb eséllyel az északi tájakon -, szerdán pedig az északkeleti harmadot kivéve helyenként fordulhat elő zápor, zivatar. Emellett a hajnali órákban délnyugaton sem kizárt egy-egy csapadékgóc kialakulása.

Kedd délután az északi, északkeleti, szerdán már a keleti, délkeleti szél élénkülhet meg helyenként, zivatarokat erős, viharos széllökés is kísérheti.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán döntően 33 és 38 fok között várható, ennél pár fokkal alacsonyabb értékeket északkeleten, magasabbat a Dél-Alföldön mérhetnek. Utóbbi területeken akár 40 fok köré is forrósodhat a levegő.

Északnyugat-Európában változékonyabb az időjárás a két, lassan elöregedő frontrendszer miatt. Csapadékról nem sok jelentés érkezik, de Nagy-Britanniában viharos széllökéseket okoznak az említett frontok. A szigetország északi részén 90 km/h körüli lökések sem ritkák, sőt 143 km/h-s mérést is rögzítettek. Erősen viharos széllökések még az Alpokban fordultak elő egy nagy kiterjedésű zivatarrendszer nyomán, sőt e tájakon nagyobb csapadékmennyiség is hullott, néhol 60-80 mm közötti csapadékösszeget is regisztráltak.

A kontinens nagyobb részén továbbra is száraz, meleg az idő, Európa déli felén, harmadán nagyrészt 30 és 40 fok között alakul a csúcsérték.

A Kárpát-medencében is egyre fokozódik a hőség, ugyanakkor az anticiklon peremén nedvesebb léghullámok is érkeznek, emiatt helyenként előfordulhat zápor, zivatar.