Nyitókép: Dr_Microbe / Getty Images

Jött újabb tízezer védőoltás, de közben nőtt a szamárköhögéses betegek száma is

Infostart
2024. augusztus 13. 15:47
Újabb tízezer vakcina érkezett.

Tovább emelkedett a bejelentett szamárköhögés (pertussis) gyanús esetek száma, hétvégén újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett hazánkba - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Tájékoztatásuk szerint már 226 szamárköhögés gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés, a laboratóriumi vizsgálatok 90 esetben erősítették meg a betegséget.

Az NNGYK "az újszülött gyermekek védelme érdekében javasolt védőoltási ajánlását követő fokozott érdeklődés miatt egyeztetett a gyógyszer-nagykereskedőkkel nagyobb mennyiségű pertussis komponenst tartalmazó védőoltás beszerzésére. Európában a nagy érdeklődés miatt az oltóanyag átmenetileg nehezebben elérhető, azonban hazánkba az elmúlt hét végén újabb nagyobb szállítmány Adacel polio oltóanyag érkezett, amely a hét második felében országos szinten elérhető lesz a patikákban" - írták.

A szamárköhögés elleni vakcinát a háziorvos írja fel, ezt követően a készítmény a recepttel a gyógyszertárakban kiváltható - tudatták.

Az oltatlan és részlegesen oltott csecsemők védelme érdekében az a legfontosabb, hogy időben megkapják az esedékes védőoltásukat, azok indokolatlanul ne halasztódjanak - hangsúlyozták, hozzáfűzve, az oltóanyag-ellátás biztosított, a kötelező védőoltási programhoz az NNGYK központilag vásárolja az oltóanyagot.

A csecsemők védelmében az NNGYK továbbra is ajánlja a védőoltás beadását a 3. trimeszterben lévő várandós édesanyáknak, valamint a közeli családtagok újraoltását is. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben, ezért az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első két hónapban ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását.