Nyitókép: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Külön kiemelték a magyar tűzoltók drónozásának hasznát

Infostart / MTI
2024. augusztus 12. 13:31
Visszatért Magyarországra az Észak-Macedón erdőtüzek oltásában közreműködő tűzoltócsapat vasárnap este.

A 46 tagú egység augusztus elsején 13 járművel indult útnak, miután a balkáni ország a kiterjedt erdőtüzek megfékezéséhez az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusán keresztül a tagországok segítségét kérte. A magyar kormány által felajánlott és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából összeállított egység a tűzoltók mellett logisztikusokból, drónpilótákból és az Országos Mentőszolgálat három egészségügyi szakemberéből állt.

A magyar csapat a küldetés első napjaiban a Makedonszki brodi járásában lévő Breznica település környékén pusztító lángok megfékezésében nyújtott segítséget, majd a Jasen rezervátumban támogatták a felderítést és az oltást.

Az OKF közölte: a 46 tagú csapat vasárnap este érkezett vissza Budapestre. Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, az OKF műveleti-főigazgatóhelyettese megköszönte a magyar csapat kiemelkedő és eredményes helytállását, külön kiemelve a drónok alkalmazását, amelyek nagyban segítették az oltáson dolgozó tűzoltók munkáját. A csapat visszatérése előtt, szombat délután Brod település polgármestere és a település tűzoltóparancsnoka is megköszönte a magyar egység tíz napos munkáját.

Az OKF felhívta a figyelmet arra, nem ez az első alkalom, hogy Magyarország segítő kezet nyújt Észak-Macedóniának: 2016 augusztusában vihar- és árvízkárokat követő helyreállításra és a kitelepített emberek elhelyezésére alkalmas eszközöket, felszereléseket küldött a magyar katasztrófavédelem.