Nyitókép: MTI/Donka Ferenc

Itt a magyarázat az embercsempészek börtönből való kiengedésére

Infostart
2024. augusztus 12. 12:00
Az elfogott külföldi embercsempészek 90 százalékát engedték szabadon itthon.

A Belügyminisztérium szerint a külföldi embercsempészek börtönből történő kiengedése és kitoloncolása jelentős költségvetési megtakarítást eredményezett, valamint csökkentette a börtönök zsúfoltságát – közölte a tárca az ATV megkeresésére. A kormány az elfogott külföldi embercsempészek 90 százalékát, összesen 2290 elítéltet engedett szabadon egy év alatt, amivel az érintettek elkerülték a tényleges börtönbüntetés letöltését.

Tompos Márton, a Momentum elnöke a hétvégén közösségi oldalán bírálta az intézkedést. Szerinte az elengedett embercsempészek akár 30 milliárd forintnyi forgalmat bonyolíthattak le, és most visszatérhetnek a feketegazdaságba.

A kormány a veszélyhelyzeti rendeletalkotással módosította a szabályokat, ami lehetővé tette, hogy az embercsempészeket egy egyszerűsített eljárás végén automatikusan elengedjék. A magyar jog szerint az embercsempészet legenyhébb esetben is egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, míg súlyosabb esetekben, például haszonszerzés céljából vagy bűnszervezetben való elkövetés esetén, akár nyolc-tíz év szabadságvesztés is kiszabható. De az új szabályozás alapján az elengedett külföldi embercsempészeknek 72 óra alatt el kell hagyniuk Magyarország területét.

A csatornának nyilatkozó ügyvéd szerint

a helyzet diszkriminatív a magyar állampolgárokkal szemben,

ugyanis a magyar állampolgárokat – akiket az embercsempészek felhasználnak, vagy akik bűntársak – hosszú időre szóló szabadságvesztéssel büntetik, míg a külföldiket csupán kiutasítják – magyarázta Gerő Tamás.

A Belügyminisztérium a döntés indoklásában hangsúlyozta, hogy a külföldi embercsempészek fogva tartása milliárdos költségekkel járna, és csökkent a börtönök zsúfoltsága is. Az elengedett elítéltek közül mindössze 16-ot fogtak el újra, amit a minisztérium a hatékonyság jeleként értékelt.