Nyitókép: Pixabay

Körvonalazódik az újabb időjárási kellemetlenség

Infostart / MTI
2024. augusztus 6. 05:00
Lehet eső, lehet szél.

Kedden inkább az Észak-Dunántúlon és északkeleten, keleten élénkül meg az északias szél, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések sem kizártak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul, azonban a tartósabban felhős északkeleti vidékeken ennél hűvösebb lehet.

Európa nyugati, délnyugati részei fölé anticiklon nyúlik be, hatására arrafelé nagyrészt napos, száraz az idő. Középpontjával Izland környékén ciklon örvénylik, melynek frontjai a Brit-szigetek térségében okoznak felhős időjárást, időszakosan eső, zápor is előfordul.

A hidegfront előoldalán meleg levegő nyomul észak felé, az Ibériai-félszigeten 35 fok körül alakul a csúcshőmérséklet, de Franciaországban is egyre nagyobb területen mérnek 30 fokot.

Szintén több a felhő a közép-európai régió nagy részén is, amelyen keresztül egy légörvény, valamint annak hidegfrontja halad át. Lengyelországban a záporok mellett zivatarok is kialakulnak.

A Kárpát-medencén is átvonul az említett front, amely szórványosan okoz záport, zivatart. Kedden is az ilyenkor szokásos körüli tartományban alakul a nappali csúcshőmérséklet.