Nyitókép: BrianAJackson/Getty Images

Havasi Katalin: nem szabad félvállról venni a skarlátot, súlyos szövődményei lehetnek

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2024. augusztus 6. 09:16
Az utóbbi években gyakrabban előforduló skarlát egy tíznapos kezeléssel leküzdhető – hangsúlyozta a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára. Havasi Katalin hozzátette: a tünetek és a betegség fertőzőképessége pár nap után megszűnik.

Tavaly november utolsó hetében 262 skarlátost regisztráltak Magyarországon, és idén is több esetben találkoztak már a betegséggel a háziorvosok. A bakteriális fertőzés jellegzetes tüneteiről Havasi Katalin, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára beszélt az InfoRádióban.

"Vannak, akik úgy hordozzák a torkukban, hogy nem lesznek betegek, vannak, akiknek mandulagyulladása, torokgyulladása lesz tőle, és van, akinél megjelenik a skarlát. Az első fertőzésnél általában megjelennek a jellegzetes tünetek. A baktérium toxinja által okozott kiütések, az arcpír, a bőrön test szerte grízes tapintatú piros kiütések. A málnanyelv nagyon jellegzetes, és a nagyon haragos vörös vérbő garatképletek. Magas lázzal jár, főleg az első néhány napban" - mondta a szakember.

Havasi Katalin kiemelte, hogy szakszerű kezelés esetén a skarlát pár nap múlva már nem fertőz, a tünetek is egy héten belül elmúlnak, de ennek ellenére tíznapos gyógyszeres kezelés szükséges. A baktériumra antibiotikum, a hagyományos penicillin az elsődlegesen adandó szer. A kezelés nélkül a fertőzés ráhúzódhat a szívre, szívbillentyű-betegségeket, szívbelhártya-gyulladást okozhat, illetve vesefertőzés, veseelégtelenség alakulhat ki. Az enyhébb szövődmények közül pedig a középfülgyulladást emelte ki a szakorvos, és hozzátette, hogy a tünetek jelentkezése esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Skarlát a gyerekek körében - gyerekorvos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást