Nyitókép: djedzura/Getty Images

Ezek az autók vannak kitéve leginkább a veszélynek

Infostart
2024. augusztus 6. 05:12
Egyre kevesebb kocsit lopnak, de azért nem árt óvatosnak lenni.

Míg 2010-ben országosan 4778 esetet regisztrált a rendőrség, addig az elmúlt évben mindössze 335-öt. A hatósági intézkedések meggátolják, illetve csökkentik az ilyen típusú bűncselekmények elkövetését. Ilyen például az eredetiségvizsgálat, a törzskönyv bevezetése, illetve a műszaki vizsgáztatások is szigorúbbakká váltak azáltal, hogy a járműről fotók is készülnek, amelyek bekerülnek egy nyilvántartásba, ami alapján bármikor utána lehet nézni a járműnek – mondta a hirado.hu-nak Orbán Sándor rendőr alezredes.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa szerint határozottan nőtt a lakosság tudatossága a lopások megelőzése kapcsán. Jobban vigyáznak az értékeikre, és ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb bűncselekmény történt.

A legveszélyeztetettebb elsősorban a főváros és agglomerációja, tehát Pest vármegye. A rendőrség adatai szerint Budapesten az elmúlt évben 115 személygépkocsi-lopás történt, illetve Pest vármegyében 90. 2023-ban Bács-Kiskun vármegyében fordult még elő több ilyen típusú bűncselekmény.

Leginkább azok az autók vannak kitéve veszélynek, amelyek olyan területeken vagy városrészeken állnak, ahol kevés térfigyelő kamera van.

Elsősorban a külső kerületek érintettek, a belső kerületekben már szinte mindenhol van kamerás térfigyelő rendszer, ami elég visszatartó erőt jelent – fogalmazott a rendőr alezredes.

2024 januárjától júniusig tartó időszakában összesen 60 autólopás történt a fővárosban eddig. Az ORFK munkatársa elmondta, hogy leginkább azokat a járműveket veszik célkeresztbe az elkövetők, amelyekkel a leggyakrabban találkozunk az utakon.

Idősebb járműveket főleg alkatrész-utánpótlás miatt tulajdonítanak el, de előfordul, hogy megrendelésre tulajdonítanak el autókat: ilyenkor típust, gyártmányt, felszereltséget is néznek az elkövetők. Az autólopás leggyakoribb okai a nyitottan hagyott gépjármű és az őrizetlenül hagyott indítókulcs, ezért ezekre mindig érdemes figyelni. Az autó ablakait és ajtajait körültekintően be kell zárni. Nem szabad hagyni semmilyen értéket, még egy üres táskát sem az utastérben, és ajánlott használni az autóba beépített mechanikai védelem mellett kiegészítő biztonsági eszközöket.