Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Sokat költött a kormány a kórházi klímákra, de lehet, hogy nem eleget

Infostart
2024. augusztus 5. 21:24
Továbbra is gondot okoz a klímaválság a magyar kórházakban. Rétvári Bence elismerte, hogy kórházakban műtétek maradnak el ezzel összefüggésben.

A velünk élő klímaválságra jellemző, hogy a hetek óta tartó kánikula jelentősen megterheli az emberek szervezetét, különösen az idősek, betegek állapotára van negatív hatással. Az LMP-s országgyűlési képviselő, Kanász-Nagy Máté írásbeli kérdésében arra figyelmeztetett, hogy fokozattan igaz ez a kórházban, vagy a különböző bentlakásos szociális intézményekben élők esetében, főleg annak tükrében, hogy az elmúlt napokban egyre több olyan hír látott napvilágot, amely kórházak meghibásodott klímaberendezéseiről vagy ezek teljes hiányáról szól - írja az economx.hu.

A szélsőségesen meleg időjárás 2024. július 8-án köszöntött be. Az extrém hőhullám miatt az elmúlt időszakban 22 esetben dőlt meg a melegrekord. Az egészségügyi vezetés vizsgálja és nyomon követi a kórházi klímaberendezések és rendszerek működését – válaszolta a politikus felvetésére augusztus 2-án Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára.

Az eddigi vizsgálat szerint a nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átmenetileg a tervezett műtéteket elhalasztani a klimatizálás meghibásodása miatt – ismerte el, majd hozzátette: minden sürgős ellátást igénylő beteget elláttak a kórházak, illetve az azonnali műtéti ellátást igénylő betegeket az Országos Mentőszolgálat másik intézménybe szállította.

Az államtitkár közlése szerint több kórházban is előfordultak kisebb üzemzavarok, amelyek azonban betegbiztonsági problémát nem okoztak, és a felmerülő műszaki problémákat a kórházak belső ellátásszervezéssel meg tudták oldani.

A válaszából az is kiderült, hogy az egészségügyi költségvetés több mint 1 milliárd forintos keretösszeget biztosít a kórházi klímák javítására.

Hozzátette, hogy három éve folyik a kórházi klímák modernizálása, amelyre a kormányzat eddig tíz milliárd forintot fordított. A műtőket ellátó klímáknak olyan levegőt kell biztosítania, hogy a kórokozók ne juthassanak be a nyílt műtéti sebekbe, ezért ezek nagy méretű és költséges berendezések. Az egészségügyi vezetés ipari, konténer méretű mobil klímák beszerzésének lehetőségét vizsgálja, hogy a lehető leghamarabb pótolni lehessen a kiesett hűtőkapacitást – hangsúlyozta Rétvári Bence.