Nyitókép: MTI/Varga György

Egyértelmű, hogy ki, hol és hogyan fotózhatja le a gyerekeinket

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. augusztus 4. 11:55
Gyerekeket fotózott egy magányos fiatal férfi egy budapesti játszótéren. Egy édesanya felfigyelt rá, és kitöröltette vele a felvételeket. Milyen jogszabályok vonatkoznak a gyerekek fotózására és mi a teendő az ilyen helyzetekben? Ennek járt utána az InfoRádió.

Gyerekről csak a szülő előzetes beleegyezésével szabad fotót vagy videót készíteni, illetve közzétenni, még akkor is, ha az adott kiskorú nyilvános helyen van, és ott nem tömegben, tehát felismerhető – mondta az InfoRádióban Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány gyerekjogi tanácsadója.

"Gyakran előfordul születésnapi bulikon, iskolai és egyéb ünnepségeken, hogy olyan felvételek készülnek, amelyeken nemcsak a saját gyerek, hanem másé is szerepel. Ebből nagyon sok esetben nincs probléma, mivel van egy ráutaló magatartás, hogy a szülő beleegyezett. Valójában azonban mégsem lenne szabad más gyerekéről felvételt készíteni, csak akkor, ha a szülője erről tud, és előzetesen ebbe beleegyezett" – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Mint mondta, fontos, hogy a szülő intézkedjen, ha megsértik a gyereke jogát, de közben azért vigyázzon a biztonságára is.

Gyurkó Szilvia ellenben azt nem tanácsolja, hogy ilyen esetben érdemes segítséget kérni és másokkal együtt odamenni, vagy adott esetben telefonon hívni a körzeti megbízottat, polgárőrt, vagy valakit, aki intézkedni tud.

"Tisztában vagyok vele, hogy ilyen helyzetekben hajlamosak vagyunk túlreagálni a történteket.

De még mindig jobb egy picit túlreagálni, mint hagyni, hogy olyan felvétel készüljön a gyerekünkről, amely aztán az internet sötét bugyraiban fog keringeni" – tette hozzá a gyermekjogi szakértő.

Ugyanakkor Gyurkó Szilvia arra is figyelmeztetett, hogy nem mindenki pedofil és félreértések is előfordulhatnak, de ez csak akkor derül ki, ha beszélnek az elkövetővel, egyértelművé teszik a számára, hogy jogsértést követett el, és akár a hatóság bevonásával kiderítik, vajon milyen céllal készítette a felvételeket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiderült, hogy ki, hol és hogyan fotózhatja le a gyerekeinket
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást