Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor szerint az EU-nak politikai projektként fel kell adnia magát, gazdasági projektként meg kell erősödnie - a nap hírei

InfoRádió
2024. július 27. 21:35
A közel-keleti béketeremtésről is tárgyalt Donald Trump az izraeli miniszterelnökkel. Nem kezdődött jól az olimpiai a magyar sportolóknak.

A magyar miniszterelnök szerint az idő a békepolitika oldalán áll. Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen elmondta, ha az amerikai elnökválasztásig Európa nem vált át békepolitikára, akkor Donald Trump választási győzelme után már csak a vereségét beismerve és a politikai felelősséget egyedül vállalva kell majd ezt megtennie. A kormányfő szerint az Európai Uniónak mint politikai projektnek fel kell adnia magát, mint gazdasági projektnek meg kell erősödnie, és mint védelmi projektnek pedig létre kell jönnie. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a világban rendszerváltozás zajlik, és Ázsia lesz a világ meghatározó központja. A miniszterelnök agyermekek utáni adókedvezmény megduplázását és a családtámogatási rendszer határon túli kiterjesztését ígérte. Közölte azt is, hogy a középosztályt meg kell erősíteni.

Sorra érkeztek az ellenzéki reakciók Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde után. A Demokratikus Koalíció szerint a nemzeti stratégiáról szóló „hablaty” nem takarja el Magyarország stratégiai meggyengülését, amely szerintük Orbán Viktor történelmi és politikai ámokfutásának következménye. Az MSZP-sek reményüket fejezték ki, hogy a kormányfő nem Magyarország kilépését készítette elő az Európai Unióból. A Momentum röviden úgy reagált: Trump, Trump és Trump helyett a beszédnek arról kellett volna szólnia, hogy hogyan lesznek klimatizált kórházak és működő MÁV.

Törvénymódosítást nyújt be a gyermekek ellen elkövetett erőszak szigorúbb büntetéséért a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt kiskorú bántalmazása címmel új törvényi tényállást vezetne be. Közleményükben úgy fogalmaztak: céljuk, hogy egyetlen esetben se lehessen az elkövetőt garázdasággal kimosdatni. Egy karateedző tettére hivatkoznak, akiről a közelmúltban videó készült, amint a szolnoki kalandparkban felrúgott egy 7 éves kisfiút.

Több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket a kormány az elmúlt több mint 4 évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül. Erről beszélt a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Győr-Moson-Sopron vármegyei Téten, a helyi tűzoltó-egyesület 150 éves alakuló ünnepségén.

A közel-keleti béketeremtés lehetőségeiről is tárgyalt Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt, és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Trump floridai rezidenciáján. Elnökké választása esetére Donald Trump ismét gyors megoldást ígért a közel-keleti konfliktusra, és azt hangoztatta, hogy Kamala Harris győzelme eszkalációhoz, több nagyobb közel-keleti háborúhoz vezethet.

Iskolaépületet ért találat Gázában egy izraeli légicsapásban: több mint 30 halottról és száznál is több sebesültről adott hírt a palesztin egészségügyi minisztérium. Az épületben nem tanítás folyt, menedékként használták az izraeli támadás által otthonukból kiűzöttek. Az izraeli hadsereg szerint viszont a Hamász főhadiszállásnak használta az iskolát.

A dél-kelet ázsiai Szingapúr a legbiztonságosabb város a világon a turisták számára – derül ki a Forbes Advisor felmérése szerint. A világ 60 városát vizsgálták a bűnözés, az egészségügyi ellátás és a természeti katasztrófák esélye alapján. A 2. japán Tokió , a 3. kanadai Toronto, a 4. pedig ausztrál Sydney lett. A top 10 város közé 3 európai is bekerült: 5.-ként svájci Zürich, 6.-ként a dán Koppenhága, 10.-ként pedig holland Amszterdam is bekerült. A legkockázatosabb városnak pedig a venezuelai Caracas bizonyult.

A franciák szerint nem zárható ki, hogy külföldi közreműködéssel történt a gyorsvasúthálózatuk ellen elkövetett szabotázs, amely az olimpiai játékok nyitónapján okozott káoszt a vasúti közlekedésben. A felelősöket még nem nevezték meg, de a francia belügyminiszter szerint az eddigi vizsgálatok alapján erre hamar sor kerül. Gérald Darmanin hozzátette, a Párizs-Marseille vonalon sikerült meghiúsítani egy támadást. A szabotázs miatt százezren nem tudtak vonatra szállni, és további 150 ezer ember vonata késett.

Szennyezett volt a Szajna vize, amikor Párizs polgármestere azért úszkált benne, hogy ennek az ellenkezőjét bizonyítsa – írja a 24.hu. Az olimpián a nyíltvízi úszók és a triatlonosok a folyóban versenyeznek. Párizs honlapja naponta közzéteszi a mérések adatait, de csak tegnap este közölték, hogy július 17-én, amikor a polgármester úszkált, olyan magas coli-értéket mértek, amely már nem biztonságos, sőt, kimondottan szennyezett volt a Szajna vize.

Bojkottálja a párizsi olimpiát az orosz média. Az orosz-ukrán háború miatt az ötkarikás játékokon az orosz és belarusz sportolók nem képviselhetik hazájukat, ők semleges színekben indultak el. A Rossija 24 állami hírtelevízió egy rövid riportot sugárzott a pénteki megnyitóról, és a hírügynökségek is csak röviden számoltak meg a nyitóünnepségről. Az orosz állami tévécsatornák azonban úgy döntöttek, egyetlen eseményt sem közvetítenek.

Tíz sportágban kezdték meg ma a magyar sportolók a párizsi olimpián a versenyzést. Az első nap nem indult jól, a magyar férfi kézilabda-válogatott, a női vízipólósok is kikaptak csoportkör első fordulójában. Az úszóknál a Németh Nándor, Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám összeállítású, 4x100 méteres férfi gyorsváltó jutott döntőbe. A vívóknál a címvédő Szilágyi Áron az első fordulóban búcsúzott, a kardozó Gémesi Csanád pedig a 2. mérkőzésén kapott ki, így nem jutott a negyeddöntőbe. A párbajtőröző Muhari Eszter megszerezte a magyar küldöttség első dobogós helyezését, miután végletekig kiélezett küzdelemben legyőzte az észt Nelli Differtet.