Nyitókép: MTI/Vajda János

A jogosítványszerzés változásairól árult el részleteket Lázár János

Infostart
2024. július 26. 05:24
Az építési és közlekedés miniszter a Facebookon az új KRESZ-hez kapcsolódó munkákról posztolt.

Lassan ötvenéves a hatályban lévő KRESZ, de a kapcsolódó közlekedési szabályrendszerre is alaposan ráfér, hogy rendbe tegyük. Az elmúlt ötven évben ugyanis rengeteget változott a világ: változtak az utak, az autók, de változtak az emberek is – írja Lázár János egy friss Facebook-posztjában.

A bejegyzés szerint nemcsak új jogszabály készül, hanem arra vállalkoztak, hogy

  • megvizsgálják hogyan lehet hatékonyabbá tenni a szankciórendszert és a közúti ellenőrzési tevékenységet;
  • ⁠felülvizsgálják a közútkezelési szabályrendszert;
  • korszerűsítik a járművekkel szemben támasztott műszaki elvárásokat, és áttekintik az önvezetéssel kapcsolatos technológiák alkalmazási lehetőségeit;
  • fejlesztik a képzési, oktatási rendszert.

Az utóbbi esetében az a szándék, hogy megújítsák a gépjárművezető-képzés és vizsgáztatás rendszerét.

"Szeretnénk, ha a diákok ismernék az autókban ma már elterjedt vezetéstámogató rendszereket, és lehetőségük lenne akár szimulátorokon is gyakorolni. Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a szülőket, hozzátartozókat hogyan tudjuk bekapcsolni a gyakorlati oktatásba. A cél, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalok – egy képességeiknek megfelelő, jól használható és jól hasznosuló képzést követően – magabiztos tudással válhassanak gépjárművezetőkké" – írja a miniszter.

Áttekintik a jogosítványszerzés egészségügyi és pszichológiai alkalmassági követelményeit és az utánképzések hatékonyságát, a cél, hogy kiszűrjék azokat, akiknek nem szabadna a volán mögé ülniük.

"Az utakra csak azokat engedjük vissza, akik képesek biztonságosan közlekedni. A közlekedés közös ügyünk! Ezért olyan szabályrendszert alkotunk, amely garantálja a biztonságot a magyar utakon" – áll a bejegyzésben.