Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Busás prémium ütötte a fővárosi cégek vezetőinek markát

Infostart
2024. július 25. 09:28
A BKK, a BKM és a BKV vezérigazgatója mellett az állami tulajdonban lévő MÁV-Start gazdasági és működéstámogatási vezérigazgató-helyettese is kapott abból az összesen 172 millió forintos fővárosi önkormányzati prémiumkeretből, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester a múlt héten hagyott jóvá.

A fővárosi közszolgáltató cégek összesen 23 vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese, ügyvezetője, gazdasági igazgatója kapott fejenként 2,2-11,7 millió forint közötti prémiumot, jövedelemtől függően – számolt be a Népszava.

A prémium toplista első három helyezettje: Mártha Imre, a Budapesti Közművek (BKM) Zrt., Walter Katalin Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt., valamint Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója. Ők egyenként 11 millió forintnál is többet tehettek zsebre.

Tízmillió forint fölötti összeg ütötte a markát Barts J. Balázsnak, a főváros vagyonkezelő cégének, a BFVK Zrt.-nek a vezetőjének, Szőke Gábornak, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatójának, valamint Walter Katalin BKK vezért két helyettesének is. Utóbbiak egyike Szarka Zsolt, aki 2021 áprilisától idén május végéig volt operatív vezérigazgató-helyettes a BKK-nál, azóta azonban munkahelyet váltott és az állami MÁV-start Zrt.-hez igazolt, ahol szintén vezérigazgató-helyettesként dolgozik – olvasható.

Karácsony Gergely korábban azzal magyarázta a sok tízmilliós prémiumosztást, hogy önkormányzati vezérigazgatók munkaszerződése rögzíti, hogy teljes éves javadalmazásuk nagyjából 72 százalékát személyi alapbérként, havonta kapják meg, míg a teljes javadalmazásuk 28 százalékához csak akkor juthatnak hozzá, ha a teljesítménykövetelményeknek is megfelelnek. Ebben az esetben viszont jog szerint jár nekik a prémium.

A főpolgármester szerint a Városháza által osztott prémiumok a közelében sincsenek az állami közszolgáltatásokat nyújtó cégek vezetőinek kiutalt jutalmakhoz képest.