Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Felmérés: a Mi Hazánk megelőzte a DK-t, minden második magyar Orbán-párti

Infostart / MTI
2024. július 23. 13:48
A júniusi EP-választási eredményéhez képest két százalékponttal magasabb a Fidesz-KDNP jelenlegi támogatottsága, miközben a Tisza Párt nem tudott újabb szavazókat szerezni – derült ki a Nézőpont Intézet július 15. és 17. között végzett közvélemény-kutatásából.

A Fidesz–KDNP megőrizte előnyét (47 százalék), miközben a Tisza Párt a júniusban tartott EP-választás óta nem szerzett újabb szavazókat (29 százalék), a Demokratikus Koalíció pedig nem veszített többet (nyolc százalék) – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, júliusi közvélemény-kutatásából.

A kormánypártok két százalékkal növelték a támogatottságukat az EP-választáson elért eredményükhöz képest,

a Tisza Párt továbbra is 29 százalékon áll, a DK–MSZP–Párbeszéd pártszövetség pedig szintén megismételné a június 9-én elért eredményét.

A felmérés szerint a Mi Hazánk Mozgalom magabiztosan a bejutási küszöb felett áll, akár kilenc százalékot is szerezhetne, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választást (az EP-választáson csaknem hét százalékot értek el).

Forrás: Nézőpont Intézet

Az EP-választáson mandátumot nem szerző pártok közül a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak lenne a legnagyobb esélye (öt százalék) bejutni a parlamentbe (júniusban majdnem négy százalékot ért el), ugyanakkor a többi ellenzéki párt támogatottsága már együttesen is csak két százalék (az EP-választáson még hét százalék felett voltak).

A kutatásból kiderült az is, hogy

Orbán Viktort két és félszer többen (49 százalék) tartják a miniszterelnöki pozícióra legalkalmasabb személynek, mint Magyar Pétert (19 százalék),

illetve hétszer többen, mint Dobrev Klárát (hét százalék). A Nézőpont Intézet közleményében hozzáteszi: a választás óta új európai pártszövetséget alapító és békemisszióra induló magyar kormányfő pozitív megítélése ebben a kérdésben még a kormánypártok népszerűségét is meghaladja. A Mi Hazánk szavazóinak arányához képest ugyanakkor csak fele annyian (4 százalék) vannak, akik Toroczkai Lászlóban látják a legalkalmasabb kormányfő személyét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője a felmérésről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást