Nyitókép: vezess.hu

Csúnyán átvághatják az importált használt autók vevőit – mutatjuk, mire kell figyelni

Infostart
2024. július 23. 05:24
Egy friss kutatás szerint manipulálják a használt autók jelentős részének kilométeróra-állását Magyarországon, vagyis kevesebbet érnek a járművek, mint amennyit kérnek értük. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, amit nagy számban igyekeznek kihasználni a csalók.

A carVertical autóipari adatszolgáltató cég a közelmúltban tizenöt európai országban végzett kutatást, amelyből kiderült, hogy a Magyarországra importált autók kilométeróra-állását nagyobb eséllyel manipulálták, mint a helyben vásárolt járművekét. A magyar utakon közlekedő és a cég által ellenőrzött autók 7,4 százalékának módosították a futásteljesítményét. Még ennél is rosszabb a helyzet Lettországban, ahol a manipulált járművek aránya meghaladja a 15 százalékot.

A felmérés szerint Magyarországon

az importált autók 8,1 százalékának hamis a kilométeróra-állása, ami meghaladja a határainkon belül eladott hamis futásteljesítményű autók arányát (6,5 százalék).

Sokan megbízhatóbbnak tartják az egyes külföldi országokból – például Németországból – importált autókat, ezért a vevők ilyenkor kevésbé elővigyázatosak, és megbíznak a használt járművek eladóiban.

Nagyon nehéz nemzetközi szinten ellenőrizni a használt autók minőségét, ugyanius az egyes országokban eltérő jogszabályok vonatkoznak a kilométeróra-csalásra. „Mivel nem kielégítő az országok közötti információáramlás a különböző autókról, exportálás után a járművek tiszta lappal indulhatnak, és jellemzően ilyenkor állítják át a futásteljesítményüket. Ezzel növekszik annak a kockázata, hogy a helyben vásárolt autókhoz képest nagyobb valószínűséggel kapjuk meg az autót manipulált kilométeróra-állással” – magyarázza Matas Buzelis autóipari szakértő.

A magyarok előnyben részesítik a külföldről érkező használt autókat

A kutatás szerint a helyben vásárolt és külföldről behozott autók aránya eltérő. Az ellenőrzött gépjárművek 44,6 száazléka a teljes idejét az országban töltötte, míg 55,4 száazléka külföldről importált.

A legtöbb vizsgált országban – így például Litvániában, Lengyelországban, Romániában vagy Szerbiában is – a külföldről behozott autók aránya 70-90 százalék között mozog, ami azt jelenti, hogy Magyarországon alacsonyabb a használtautó-import. Ez azonban nem vezet automatikusan az autókkal kapcsolatos csalások számának csökkenéséhez.

A hamis futásteljesítményű autó beszerzése sok gondot okozhat az új tulajdonosnak, mivel nehéz megtervezni a karbantartását. A vezérműláncszíjat például 100-150 ezer kilométerenként kell cserélni. Ha azonban a jármű futásteljesítménye hamis, valószínűleg nem végzik el időben a műveletet, így az ékszíj elszakadhat, ami a szelepekkel való érintkezés következtében a dugattyúk sérülését eredményezheti.

A nagyobb futásteljesítményű autók lényegesen rosszabb állapotban lehetnek, ami útközben váratlan meghibásodásokhoz vezethet.

A módosított futásteljesítményű autókat általában jóval drágábban adják el, mint a valós futásteljesítményűeket, vagyis a vásárlók többet fizetnek a járművekért, mint amennyit érnek.

A kutatásból kiderült az is, hogy azok a járművek, amelyeknek a kilométeróra-állását visszatekerték, akár 25 százalékkal is drágábbak lehetnek, mint az eredeti futásteljesítményű autók. A nagy futásteljesítményű jármű ráadásul sokkal gyorsabban veszít az értékéből és sokszor nehezebb rá vevőt találni.