Nyitókép: Vajda János

Átadták a Nemzetközi Vöröskereszt kibővített budapesti irodáját

Infostart / MTI
2024. július 23. 17:52
Az új, kibővített iroda lehetővé teszi a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) a szervezet tevékenységének további erősítését.

Az IFRC nyolc évvel ezelőtt választotta a magyar fővárost globális szolgáltatási központja színhelyének, s azóta immár másodjára bővítették ki a szervezet irodáját, ami lehetővé teszi a humanitárius tevékenység további erősítését. Jelenleg 118 magyar és 110 külföldi állampolgár dolgozik az irodában, viszont a bővítés nyomán akár 280-ra is felmehet a munkavállalók száma.

Azért, hogy Budapesten a lehető legkedvezőbb működési körülmények biztosításák a szervezetnek, a kormány adómenteséget tervez adni az IFRC munkatársainak. Erről a kezdeményezésről az Országgyűlés ősszel fog szavazni.

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) egyre több feladatot ad az, hogy a világ több mint harminc pontján tombol fegyveres konfliktus, súlyos szenvedést okozva sokaknak.

Ezt csak tetézi, hogy Európában is már két és fél éve háború dúl, miközben ennek lehetőségével szinte senki sem számolt korábban. Az ukrajnai válság szomszédos államként hatalmas kihívást jelent Magyarország számára is. Ennek kapcsán az átadó ünnepségen Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy mintegy 1,3 millió menekült érkezett hazánkba Ukrajnából az utóbbi években, sokan elszakadtak a családjuktól. A külügyminszter elmondta, hogy a magyar hatóságok teljesítik kötelezettségeiket, körülbelül 1500 iskolába és óvodába járnak Ukrajnából érkezett gyerekek, ahogy az érintettek egyenlő hozzáférést kapnak az egészségügyi ellátáshoz is, illetve a kormány támogatja a menekültek munkavállalását.

A miniszter méltatta a magyar Hungary Helps ügynökséget is, amely 360 humanitárius projektet vitt már végbe 64 különböző országban nagyjából 120 millió dollár összértékben. Kifejtette, hogy a szervezet célja annak biztosítása, hogy a keresztény és más közösségek meg tudjanak maradni ott, ahol már évszázadok óta élnek, ne kényszerüljenek menekülésre.

Leszögezte: az emberi jogok közül az egyik legfontosabb, hogy mindenkinek a saját otthonában élhessen, biztonságos és békés körülmények között.

"A nemzetközi közösségnek az kell, hogy legyen a legfontosabb célja, hogy az emberek ezen alapvető jogait helyreállítsa, és én úgy gondolom, hogy ebben az IFRC vezető szerepet játszik" - tette hozzá.

Végezetül pedig közölte, hogy Magyarország 1921 óta, tehát már több mint száz éve tagja az IFRC-nek, és a magyarok szívéhez nem csak a humanitárius tevékenysége miatt áll közel a szervezet, hanem azért is, mert a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére ünneplik hazánkban az anyák napját.