Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Már csaknem napi kétmillió palackot váltanak vissza, de vannak még hiányosságok

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. július 21. 07:09
Az év eleje óta lehet visszaváltani a fém, műanyag és üvegpalackokat. A gyártók most már csak ilyen kiszerelésben szállíthatják ki a különböző italtermékeket a boltokba. Az átállás azonban nem zökkenőmentes.

Január elseje óta váltják vissza az italok palackjait a nagyobb üzletekben elhelyezett automaták segítségével. Az igazi roham azonban csak nyáron indult be. Szabó Szilvia, a MOHU gyártói felelősségi rendszerek vezetője az InfoRádióban elmondta, január óta mintegy 29 millió palackot váltottak vissza, de ebből az utolsó ötmillió palackot az elmúlt néhány napban.

"Napról napra óriási mértékben növekszik a visszaváltott palackok mennyisége, a hét végén már 1,8 millió darab palackot váltottak vissza egy nap alatt a fogyasztók. Felfutóban van a rendszer, de látjuk, hogy ez egy tanulási folyamat, tanulják a fogyasztók, a kiskereskedők, és nekünk is iszonyat nagy feladat ennek a menedzselése" – mondta Szabó Szilvia, de hozzátette, naponta már több százezer tranzakció történik, és a panaszok száma csak száz körül van.

Arról is beszélt, hogy az automaták esetleges hibáit a legtöbb esetben az üzletek alkalmazottjai is orvosolni tudják. Mint elmondta, a személyzetnek van kulcsa, ki tudja nyitni a gépet, és ki tudja venni az elakadt palackot, vagy ha kifogy a nyomtatópapír, akkor ki tudja cserélni. Az is a bolt feladata, hogy ha a gyűjtőzsák megtelt, akkor kicserélje.

"Amikor nem működik a gép, az nem azt jelenti, hogy elromlott, hanem valami olyan történt vele, aminek a 95 százalékát ott helyben el tudja hárítani a bolt személyzete" – mondta a MOHU munkatársa, de elismerte, még kell néhány hét vagy hónap, hogy letisztuljon a rendszer, és mindenki tudja, pontosan mi a dolga.

A kis forgalmú boltok üzemeltetőinek azt javasolják, hogy kézi visszaváltással csatlakozzanak a rendszerhez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Már csaknem napi kétmillió palackot váltanak vissza, de vannak még hiányosságok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást