Nyitókép: Guido Mieth/Getty Images

Ezzel az applikációval könnyebb lesz bejutni az orvoshoz

Infostart / MTI
2024. július 21. 13:05
Az EgészségAblak applikáció fejlesztésének célja, hogy a betegek könnyebben bejuthassanak az orvoshoz - jelentette ki a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton Balatonalmádiban, az Egészségpart szűrőpontja előtt.

Molnár Karolina a közmédiának nyilatkozva kiemelte: minden olyan kezdeményezés fontos, amelynek eredményeként Magyarország egészségesebb lesz. Ezt szolgálják az Egészségpart "házhoz jövő" szűrővizsgálatai és egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsai, valamint a digitalizáció is.

Ilyen digitális megoldásként beszélt a folyamatosan új funkciókkal bővülő EgészségAblak applikációról, amelyben idén nyáron a szűrővizsgálatok mellett az időpontfoglalás lehetősége is elérhetővé vált a járóbeteg-szakrendelésekre.

A helyettes államtitkár jelezte: az országos egységes digitális időpontfoglaló rendszer bevezetése fokozatos, a szakrendelők folyamatosan csatlakoznak hozzá. A július elsejei bevezetés óta már több mint nyolcvan intézmény több ezer szakrendelésén érhetők el a szabad időpontok - ismertette Molnár Karolina.

Hozzátette: emellett működnek a hagyományos időpontfoglalási módok is, így továbbra is van lehetőség személyesen, telefonon vagy akár emailben is időpontot kérni az orvosokhoz a szakrendelésekre.

Gondoltak azokra is, akiknek nincs okostelefonjuk, számukra az ország egész területéről hívható 1812-es egészségvonalon reggel 6 és este 10 óra között állnak rendelkezésre munkatársaik az időpontfoglalásra, így ők is tudnak előjegyzéseket fogadni a szakrendelőkbe - mondta.

Molnár Karolina közölte: az EgészségAblak applikáció ingyenesen letölthető az alkalmazásáruházakból, és már több mint hárommillió felhasználója van. Legkedveltebb funkciói a leletek, betegdokumentumok, receptek, illetve a háziorvos rendelési idejének megtekintése, továbbá a gyógyszertárkereső és a szűrővizsgálat menüpont.

Az applikáció használatához az ingyenes letöltés után csak egy TAJ-számra és az ügyfélkapus azonosításra van szükség - jelezte, arra biztatva mindenkit, hogy használja azt.

Kenesei-Kalló Andrea, az Egészségpart projektmenedzsere kiemelte: egészségügyi szűrő- és edukációs programjuk 2021-ben indult a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezésében, a Semmelweis Egyetem egészségügyi menedzserképző központjának szakmai támogatásával.

Céljuk a Balatonnál élők és nyaralók szűrése, illetve egészséges életmódra való ösztönzése volt, valamint az, hogy a szűrési és népegészségügyi feladatok mellett a digitális egészségügyi megoldásokat is megismertessék a lakossággal.

Az Egészségpart csapata júniusban Balatonfüreden járt, július 19-21-én Balatonalmádiban, augusztus 9-11-én pedig Gyenesdiáson állomásoznak - tájékoztatott a projektmenedzser.