Nyitókép: Issarawat Tattong/Getty Images

Koronavírus: mi folyik Budapest déli részén, hogy ilyenek az adatok? – térkép

Infostart / MTI
2024. július 18. 16:59
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint az országban egyedül a főváros egyik régiójában van emelkedett szinten a koronavírus örökítőanyagának szintje a szennyvízben, ami a vírus fokozottabb jelenlétét mutatja.

A 28. héten a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége országos szinten az előző héthez viszonyítva – a mérsékelt koncentrációtartományban – stagnálást mutat.

A mintavételi helyek többségét is szintén stagnáló tendencia jellemzi – olvasható az NNGYK honlapján.

A vizsgált települések közül emelkedés tapasztalható Szegeden, Székesfehérváron és a Budapest környéki agglomerációs településeken. Csökkenő tendencia Békéscsabán és Győrben mutatható ki. Öt vármegyeszékhelyen – Kaposváron, Kecskeméten, Szombathelyen, Veszprémben és Zalaegerszegen – továbbra is kimutatási határ alatti mennyiségben van jelen a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben.

A közzétett adatok szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Budapesti déli részén az „emelkedett”, Győrben, Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Egerben, Salgótarjánban, valamint Budapest központi és északi részén „mérsékelt”, máshol az „alacsony” tartományba esik.

A főváros érintett mintavételi helyén a július eleji adatközléskor fordult át mérsékeltből emelkedett szintre a koncentráció. Május végén már látni lehetett, hogy járványhullám kezdődik itthon, de az is ismert, hogy ezek a megbetegedések már nem annyira durvák, mint a korábbiak (de a veszélyeztetett csoportoknak továbbra is vigyázniuk kell). A vírus új variánsáról korábban itt írtunk, újfajta tüneteiről pedig ebben a cikkben.

Influenza A

Az Influenza A örökítőanyag koncentrációja országos átlagban továbbra is alacsony szinten stagnál. A 28. naptári héten Békéscsaba és Nyíregyháza kivételével valamennyi vizsgálati területen kimutatási határ alatti volt az Influenza A vírus örökítőanyagának mennyisége.