Nyitókép: Pixabay.com

Válaszolt a Coca-Cola Lázár Jánosnak

Infostart
2024. július 17. 20:42
Tovább gördült a Fanta-ügy.

Újra és újra előkerül, hogy az egyes európai országokban eltérőek ugyanazon termékek összetételei. Legutóbb az futott körbe a magyar sajtóban, hogy a Fanta narancslétartalma Magyarországon jóval alacsonyabb, mint Olaszországban. (Ez látszik a Coca-Cola weboldalán található termékismertetőben is.)

Erre reagálva Lázár János építési és közlekedési miniszter egy Facebook-posztban közölte, hogy az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt itthon szigorítani kell. "Biztosítani kell, hogy fogyasztóként képesek legyünk nyomon követni az élelmiszerek útját és egységesen kell fellépni a beszállítókat kihasználó, a vásárlókat meg lehúzó kereskedelmi szereplőkkel szemben" – fogalmazott. Úgy véli, az az állami hivatal, amelyik elfogadja azt a magyarázatot, hogy a gyártó szerint ezek a magyar igények, "minden feladatára alkalmatlan, ahogyan az is, aki ezeknek a cégeknek gazsulál néhány újabb befektetésért, akkor, amikor a magyar emberek egészsége a tét". A tárcavezető egyébként nemcsak a Coca-Colának üzent, hanem a külföldi kiskereskedelmi láncoknak (a Sparnak, a Lidlnek és az Aldinak) is, minőségi problémákra hivatkozva.

Az Index megkereste a gyártót. A Coca-Cola Magyarország válaszában hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartja, hogy olyan üdítőitalokat kínáljon piacain, "melyeket a fogyasztók kedvelnek". Hozzátették: "büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon az üdítőitalok széles választékát kínálhatjuk a víztől a teákon át a szénsavas üdítőitalokig".

A Magyarországon és az Európai Unióban elérhető Coca-Cola termékek összetétele teljes mértékben megfelel a helyi előírásoknak. A helyi és európai szabályozásoknak megfelelően receptúráinkat a helyi fogyasztói preferenciákhoz igazítjuk, és adott esetben egyes összetevőket a helyi ellátási láncokból szerzünk be, az egyes piacok hasonló termékeivel összhangban – írták, felhívva a figyelmet arra, hogy "csomagolásainkon és weboldalunkon teljes körű tájékoztatást biztosítunk termékeink összetevőiről és tápértékéről, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhassanak".