Nyitókép: Getty Images/tirc83

Újabb kórházban romlott el a klíma

Infostart
2024. július 17. 20:17
A Szent László Kórház transzplantációs osztályán, a steril szobákban nem működik a hűtés a rendkívüli kánikula miatt. Már dolgoznak a javításán, de az még időbe telik.

Elromlott a klíma a Szent László Kórház transzplantációs osztályán, az úgynevezett steril szobákban. Erről az RTL Híradó egyik nézője számolt be, akinek a kislányát jelenleg is a kórházban kezelik. Szerinte a 2x2 méteres boxokban 32 Celsius-fokban „főnek a beteg gyerekek”.

A csatorna riportja szerint bár az édesapa levelét az RTL Híradó hétfőn este kapta meg, a Szent László Kórház azt írta, a klíma kedd délelőtt romlott el. A berendezés javítását haladéktalanul megkezdték, rövidesen megoldódik a probléma, jelenleg már a tesztüzem folyik.

Korábban az Infostart is beszámolt róla, hogy az Uzsoki Utcai Kórházban elromlott a hőség miatt az épület tetejére elhelyezett klímaberendezés, amelyet megjavítottak és egy újat is kap az intézmény. Múlt héten a fővárosi János kórház ortopéd traumatológiai osztályán is elromlott a klíma, a műtőben és a kórtermekben is 30 Celsius-fok felett volt a hőmérséklet.

A 444.hu megkereste a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot, amelynek ilyen javításokról intézkednie kell. Azt a választ kapták, hogy

  • az Uzsokiban a kardiológián már megjavult a klíma, ott operálni is tudnak. A többi ellátásról – beleértve az általános sebészetet vagy a szülészetet – egyelőre nem érkezett tájékoztatás, és a kórházat is hiába keresték az ügyben. A korábban is meglévő klímaszerkezetet megjavították, az új eszközt a héten üzemelik be.
  • a Szent János Centrumkórház traumatológiájának klímájával kapcsolatban a KEF azt írta, ideiglenes műszaki megoldások alkalmazásával haladéktalanul intézkedtek a szükséges hűtés biztosítása érdekében, és a szükséges javításokat a lehető legrövidebb időn belül elvégzik (egy hete tart ez a folyamat). A részleteket firtató érdeklődésre ez a kórház sem reagált.

A KEF tavaly júliustól üzemelteti 29 fővárosi kórházat, januártól pedig 52 vidékit is átvett. A lap most megkérdezte azt is, hogy az átvett kórházakban milyen állapotban vannak a klímaberendezések, mire azt írták, „a feladatátvételt követően a KEF azonnal megkezdte a rendszerek állapotfelmérését”, és 20 intézményben átfogó programot indított a hűtési rendszerek javítására. A berendezéseket folyamatosan korszerűsítik.

Az rtl.hu azt is írta még, hogy a tatabányai Szent Borbála kórházból is panaszkodtak a meleg miatt. Egy dolgozó azt írta, hogy a sürgősségin jelenleg mindössze „1 db ventilátor működik, ami semmire nem jó, de a levegő lehűtésére semmiképp.” A kórház szerint ott is soron kívül intézik a klíma javítását. Addig ventilátorokkal oldják meg a levegő keringetését.