Nyitókép: Getty Images/Grace Maina

Speciális légtérfigyelő radart készít egy magyar cég

Infostart
2024. július 16. 08:24
Felhasználói igényekre szabható légtérfigyelő radarberendezés fejlesztésébe kezd konzorciumi partnereivel a felügyeleti rendszerek tervezésével és gyártásával foglalkozó Pro Patria Electronics Mérnöki Fejlesztő és Szolgáltató Kft. - közölte a társaság.

A fejlesztés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek keretében biztosított 449 millió forintos támogatással valósul meg.

A honvédelmi, területvédelmi célokat szolgáló eszközöket fejlesztő és előállító cég közleményében azt írták, hogy a társaság - mint konzorciumvezető - a Dat-Golf Mérnöki Szolgáltató és Távközlési Kft.-vel, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen fejlesztene ki újfajta réskitöltő radarberendezést. A fejlesztést indokolja, hogy napjainkban biztonsági szempontból egyre nagyobb problémát okoznak azok a területek, amelyek - például domborzati viszonyok miatt - ellenőrizetlenek maradnak a légtérfigyelő radarok számára - írták.

Az ellenőrizetlen területek a közlemény szerint azért nehezen megfigyelhetőek, mert a jelenleg többségében használt elsődleges felderítő berendezéseket nem az adott területekre optimalizálták, illetve a jelenleg használt réskitöltő rádiólokátorok - magas beszerzési költségük miatt - csak egy szűk réteg számára elérhetőek.

A konzorcium célja, hogy a fejlesztés eredményeként létrejövő speciális, feladatra optimalizált radarok segítségével javulhasson a leendő megrendelők felderítőképessége.

A megoldás eredményeként felhasználói igényekre szabható műszaki megoldás jön létre, így a vevők nem lesznek beszorítva olyan radarkategóriákba, amelyek az általuk meghatározott detektálási feladathoz képest túl nagynak vagy túl kicsinek bizonyulnának. A másik újdonság a meglévő radarokhoz képest, hogy a jelfeldolgozási láncban a mesterséges intelligenciának is szerep jut - emelték ki.

Az elképzelések szerint az új berendezés Magyarország keleti és déli határán kívül Európa keleti régiójának országaiban, valamint a Távol-Keleten és Afrikában teljesíthet majd szolgálatot.

A nyilvános cégadatok szerint a 2000-ben alapított, budapesti székhelyű, csaknem félszáz embert foglalkoztató Pro Patria Electronics Mérnöki Fejlesztő és Szolgáltató Kft. 2023-ban - felerészben exportra termelve - 6,617 milliárd forintos nettó árbevételt ért el 1,742 milliárd forint adózott eredmény mellett. Egy évvel korábban 4,33 millárdos bevétel mellett 758 millió forint veszteséggel zártak.