Nyitókép: Andrei Sauko/Getty Images

Ma végre fellélegezhetnek a Balaton körül élők, de a hőség marad

Infostart
2024. július 11. 19:09
Elképesztő mennyiségű szúnyog lepte el a Balaton környékét, de a katasztrófavédelem közbelép.

Ma napnyugta után központi, a katasztrófavédelem által szervezett földi kémiai szúnyogirtás lesz több helyen a Balaton körül. Rossz idő esetén július 14-15-én végzik el a gyérítést - írja több tóparti település önkormányzatának honlapja alapján az Economx.

A Deltasect Plus szúnyogirtó szer a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Ettől függetlenül érdemes a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban kiteregetett ruhákat összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idején és az azt követő 1 órában javasolt továbbá zárva tartani az ajtókat, ablakokat, és kikapcsolni a külső levegőt bejuttató szellőző berendezéseket, klímákat.

A kertekben, földeken termő zöldségeket, gyümölcsöket javasolt fogyasztás előtt megmosni, és mindenképpen tanácsos messzire elkerülni a kezelést végző gépkocsit, annak közelében tartózkodni a szórás közben nem szabad.