Nyitókép: Michael H/Getty Images

Magyarország akciótervet adott át Ukrajnának - a nap hírei

InfoRádió
2024. július 10. 21:12
Jövőre már a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetnie – ígérte a nemzetgazdasági miniszter. Öt elemből álló támogatási csomag elfogadását várja Ukrajna számára a washingtoni csúcstalálkozón a NATO főtitkára.

Jövőre már a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetnie – ígérte a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton hétfőn azt mondta, hogy a légiforgalmi adót is kivezetik. A bankok extraprofitadóját ugyanakkor indokoltnak nevezte, amikor az ATV kérdésére válaszolt. A miniszter azt is elmondta, hogy a biztosítóknál is leírható lesz az 50 százaléka az extraprofit adónak, bizonyos feltételek mellett.

Bemutatta a kormány 11 pontos javaslatcsomagját az elektromos járművek támogatására a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton a részleteket ismertetve elmondta többek kötött, hogy uniós szintű támogatási program létrehozására van szükség a nyilvános töltőhálózat fejlesztésére. A javaslatok teljesítése érdekében a kormány javasolja az Európai Bizottságnak, hogy állítson fel egy munkacsoportot, ami az elektromosjármű-ipar fellendítéséért, felügyeletéért és vizsgálatáért felel.

A bankok levélben értesítik azokat a családokat, akiket érint a babaváró kölcsön határidőváltozása – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A kormány a 2019 és 2021 között felvett babaváró támogatások esetében meghosszabbította a gyermekvállalási határidőt 2026. július 1-jéig.

Több mint 32 ezer család jelentkezett a Napenergia Plusz Programra. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a lehetőséget kedd este felfüggesztették. A tárca az eredeti 75,8 milliárd forintos keretösszeget 30 milliárd forinttal megemelte, így az előzetesen becsült 15 ezernél sokkal több, akár 25-26 ezer családtól is átvállalhatja az állam a beruházási költségeik kétharmadát.

A magyar békemisszió támogatását kérte Törökország elnökétől a miniszterelnök. Orbán Viktor Washingtonban tárgyalt Recep Tayyip Erdogannal az orosz-ukrán háborúról. A kormányfő sajtófőnöke azt közölte: a miniszterelnök azért kérte a magyar békemisszió támogatását a török államfőtől, mert a konfliktusban Törökország volt az eddigi egyetlen sikeres közvetítő. Orbán Viktor több kétoldalú tárgyalást is folytat majd a NATO-tagállamok vezetőivel.

Magyarország akciótervet adott át Ukrajnának, amelyben a határon átnyúló gazdasági együttműködés fejlesztésére, különleges gazdasági zónák létrehozására tettek javaslatot – tájékoztatott külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a NATO-csúcstalálkozóról nyilatkozva arról számolt be, hogy előző nap ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával tárgyalt és új határátkelők megépítésére tett javaslatot.

Öt elemből álló támogatási csomag képezi az Ukrajna NATO tagsága felé vezető hidat – közölte a katonai szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg ezek között említette az Ukrajna védelméért felelős NATO-parancsnokság létrehozását, amely kiképzési feladatokat lát majd el. A várakozások közé sorolta az Ukrajna támogatására vonatkozó hosszú távú kötelezettségvállalást, valamint azonnali katonai támogatások bejelentését, ide értve a légvédelmet.

A világ nagyhatalmainak napirendre kellene tűzniük és fel kellene eleveníteniük az olimpiai fegyverszünet eszméjét – közölte a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője. Deutsch Tamás, az Új Patrióták Európáért nevű frakció tagja az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta: Ukrajna támogatása Magyarország számára nem kérdés, a legfontosabb a háború, az öldöklés leállítása és a béketárgyalások, a tűzszünet elérése lenne.

Frakciót alakított az Európai Parlamentben a német AfD, a képviselőcsoport tagja a Mi Hazánk Mozgalom is. Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom párt elnöke Brüsszelben elmondta: a Szuverén Nemzetek Európája nevű frakciót egyelőre kilenc uniós tagország 28 képviselője alkotja. Közölte ugyanakkor, hogy a magyarellenes S.O.S. Románia párt csatlakozását a Mi hazánk Mozgalom kérésére a frakció elutasította.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adta ki csütörtökre a HungaroMet tizenkét vármegyére: az érintett területeken a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat. A péntekig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás idején a BKK munkatársai több ezer palack ivóvizet osztanak ki három csomópontban. A hőség miatt Magyarország teljes területére tűzgyújtási tilalmat rendelt szintén csütörtöktől a Nébih.

Franciaországban széleskörű koalíciót sürget a stabil kormányzáshoz az államfő, miután senki nem szerzett kellő többséget a nemzetgyűlési választásokon. A köztársasági elnök először szólalt meg a parlamenti választások vasárnapi második fordulója óta. Hétfőn az élen végzett baloldali szövetség felszólította Emmanuel Macon államfőt, hogy azonnal forduljon az Új Népfronthoz, hogy az kormányt alakíthasson.

Orosz, légi indítású rakéta darabjait azonosították az ukrán hatóságok annak a kijevi gyermekkórháznak a romjai között, amelyet hétfőn ért találat. Kedden a Kreml azt állította, hogy nem orosz rakéta, hanem egy ukrán elhárító rakéta találta el a kórházat. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közzétette a fővárost ért hétfői orosz támadássorozat legfrissebb veszteségi adatait. Eszerint 33-an vesztették életüket, közülük ketten a gyermekkórházban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. július 10.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást