Nyitókép: I love takeing photos and i thin/Getty Images

Érdemes lesz nagyon óvatosnak lenni a Balatonnál

Infostart
2024. július 6. 06:34
Jelentős változás várható a Balaton időjárásában, különösen a déli parton, a déli-délutáni órákban ugyanis felerősödik a szél, ami a tó közepe felé sodorhatja a matracon fekvőket, vízibiciklizőket.

A meleg levegőt hozó légáramlat hatását a víz hűvösebb felszíne egy ideig visszatartja, de a déli-délutáni órákban mindenütt dél-délnyugatira fordul és megélénkül, helyenként meg is erősödhet a szél - írja a hirbalaton.hu.

Mivel várhatóan kevés lesz a felhő és a déli part mentén a hullámok sem nőnek meg, így a fürdőzőknek, illetve a matraccal, vagy vízibiciklivel vízen tartózkodóknak érdemes odafigyelni a besodródás veszélyére. Annál is inkább, mivel a térség uralkodó északias szélirányához képest szokatlan lesz a déli irányból feltámadó szél - figyelmeztet a meteorológus. Hangsúlyozta:

a déli szél erőssége a parttól távolodva jelentősen növekszik, megnehezítve a visszajutást a partra.

A siófoki viharjelző obszervatórium vezetője, Horváth Ákos a lapnak azt is elmondta az időjárásban várható fordulatról, hogy a hét eddigi időjárását meghatározó hűvösebb levegőt délnyugati irányból áramló, jóval melegebb légtömegek váltják fel. Ez a kezdetét jelenti a jövő hetet meghatározó meleg időjárási periódusnak, amikor minden nap 30 °C feletti napi maximális hőmérséklet várható.

Az előrejelzések szerint a hét második felében lesz melegebb, a Balaton környékén is 35 °C körüli hőmérsékletre lehet számítani a legmelegebb órákban. A napsugárzás és a magas hőmérséklet hatására a tó vize 26 °C fölé is emelkedhet.