Nyitókép: Pexels.com

Enélkül könnyen az egekbe szökhet az adriai nyaralás ára

Infostart
2024. július 6. 07:25
Magyarországon nagyjából minden 10. ember horgászik, és sokan magukkal viszik a felszerelésüket a nyaralásra is. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy nem csak itthon, Horvátországban is engedélyköteles ez a sport, napi, háromnapos vagy egyhetes bérleteket tudunk kiváltani, akár online is.

A 2023-as adatok szerint Magyarországon szinte minden tizedik ember hódol a horgászat szenvedélyének, és majdnem minden huszadik személy rendelkezik érvényes állami horgászjeggyel. A horgászat, mint sport és szabadidős tevékenység, évek óta egyre népszerűbb a magyarok körében: 2010 óta megháromszorozódott a regisztrált horgászok száma hazánkban.

Nem csoda, hogy sokan a nyaralásra is viszik magukkal a felszerelésüket, akkor is, ha édes, akkor is, ha sós víz mellé mennek – írja a Pénzcentrum, amely utánajárt, hogy milyen szabályok érvényesek a horgászatra déli szomszédunknál.

A Horvátország tengerén folytatott szabadidős és sporthorgászat engedélyköteles, függetlenül attól, hogy a partról vagy hajóról végzik-e – tájékoztatta a lapot a Horvát Idegenforgalmi Közösség. A tengeri sport- és szabadidős horgászathoz engedély szükséges, amelyet elektronikus úton is megvásárolhatunk: léteznek napijegyek, többnapos jegyek, havi vagy éves engedélyek.

Az engedély birtokában csak akkor horgászhatunk hajóról vagy a partról, ha a következő eszközökkel rendelkezünk:

  • "odmet" kézi horogsor, összesen legfeljebb két darab,
  • "kančenica" kézi horogsor, összesen legfeljebb két darab,
  • pergetőzsinór, összesen legfeljebb két darab,
  • fejlábúakat célzó jiggerek, összesen legfeljebb két darab

– olvasható egyebek mellett.

A többféle módon (offline és online) is beszerezhető tengeri szabadidős halászati engedély árai 2024-ben:

  • egy napra érvényes 7,96 euró, 3127 forint;
  • három napra érvényes 19,91 euró, 7821 forint;
  • hét napig érvényes 39,82 euró, 15 643 forint;

Fontos, hogy a 14 évet be nem töltött személy egy zsinórral, bottal vagy anélkül engedély nélkül folytathat szabadidős horgászatot, valamint az, hogy a szabadidős horgászat során naponta és horgászonként legfeljebb 5 kilogramm halat és más tengeri élőlényt szabad fogni, gyűjteni.

Engedély nélkül nem érdemes

A megfelelő okmányok és engedélyek beszerzésére nem csak a magyar tengernél nyaralóknak kell különösen figyelnie. 660 eurótól (kb. 259 ezer forint) 3980 euróig (kb. 1,56 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújtják azokat a horgászokat, akik nem tesznek eleget fogási adatrögzítési kötelezettségüknek. Az orvhorgászokat, orvhalászokat pedig egy horvát cikk szerint akár 6630 euróra (kb. 2,6 millió forint) is büntethetik - ugyanakkor megjegyzik, hogy utóbbi a tétel jogi személyek esetében él, a magánemberek valamivel kevesebbel is megúszhatják.