Nyitókép: Eric Yang/Getty Images

Tiltakoznak a vasutasok Lázár János intézkedése ellen

Infostart
2024. július 1. 11:34
A Vasutasok Szakszervezete szerint „végtelenül barátságtalan” lépés a home office megszüntetése, és felszólította a minisztert, hogy vonja vissza az otthoni munkavégzés betiltásáról hozott rendelkezését.

Megdöbbentette a Vasutasok Szakszervezetét (VSZ) az építési és közlekedési miniszter bejelentése a home office betiltásáról, mivel közleményük szerint egyebek mellett a MÁV székházából a közelmúltban evakuált vasutasok egy részét is otthoni munkavégzésre osztották be, ugyanis az új, végleges irodaház elkészültéig nincs elég iroda az elhelyezésükre. A VSZ elnöke szerint Lázár János döntése azonban nemcsak a székházból kiköltöztetett munkavállalókat érinti kellemetlenül, hanem azt a több ezer vasutast is, aki korábban, még a Covid-járvány utáni időszakban home office-ba kényszerült, majd ott is maradhatott.

Meleg János közölte: ez a lehetőség egyike volt azoknak a kedvező feltételeknek, amiért sokan nem kerestek másik munkahelyet, lojálisak maradtak a vasúttársasághoz. Családok ezrei rendezkedtek be erre a korábban kényszer szülte, ám időközben elfogadott és jól bejáratott rendszerre.

Kisgyerekes szülők éppen a kedvező családbarát lehetőségért maradtak a cégnél vagy csatlakoztak a MÁV-Volán-csoport dolgozóihoz.

A közleményben hozzáteszik: köztudott, mennyire drámai a létszámhiány a MÁV-nál, és a szakszervezet szerint az eddigi minisztériumi intézkedések sem arattak osztatlan sikert a vasutasok körében. „A szervezeti intézkedések kuszasága, kiszámíthatatlansága elbizonytalanítja a műszaki értelmiséget és a többi jó szakembert is, és ez a mostani döntés olaj lehet a tűzre” – fogalmazott Meleg János.

A szakszervezeti elnök azt is nehezményezi, hogy a MÁV hosszú hónapok óta csaknem hatszáz olyan dolgozójának tartozik, akikkel szabadidejükben végzett pluszmunkára szerződött. A hosszú ideje halogatott kifizetéshez a VSZ a miniszter segítségét kérte, de a közlemény szerint nem érkezett érdemi reakció.

„Ezek az intézkedések – vagy éppen elmaradt rendezések – még a MÁV-hoz leghűségesebb emberek kedvét is elvehetik attól, hogy itt dolgozzanak”

– jegyezte meg a VSZ elnöke.

Meleg János szerint az otthon dolgozók visszarendelésével nem fog javulni a vasúti szolgáltatás sokat kritizált minősége. Úgy véli, csak ettől az intézkedéstől nem lesznek pontosabbak a vonatok és nem lesz kevesebb az utaspanasz sem. „Félő, hogy sokan jobb feltételekért és esetleg jobb pénzért máshol folytatják a munkát, és ezzel megindul egy jelentősebb elvándorlás. Akkor viszont nemhogy javul, hanem tovább romlik a vasúti közlekedés már így is nehezen vállalható színvonala” – tette hozzá Meleg János.

A Vasutasok Szakszervezete közleményében felszólította az építési és közlekedési minisztert, hogy vonja vissza az intézkedést, és engedélyezze a home office-t továbbra is mindazoknak, akik így vállaltak munkát.