Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Budapest Pride: az idén is megtartották az LMBTQ közösség és támogatóik felvonulását

Infostart / MTI
2024. június 23. 06:20
Szombaton tartották meg az LMBTQ közösség és támogatóik felvonulását a Budapest Pride rendezvénysorozat keretében a fővárosban.

A szivárványos zászlókat lobogtató menet a Podmaniczky utcából indult a Bajcsy-Zsilinszky út, Andrássy út, Hősök tere útvonalon a Városligetbe, a Vajdahunyad vára előtti zöld területen felállított színpadhoz, ahol Karafiáth Orsolya költő, műfordító unalmasnak nevezte azt, hogy mindig küzdelemről, bántásról és kirekesztésről kell beszélni. Bírálta a kormányt, amely mindent megtesz azért, hogy a homofób hangok hallhatóak legyenek.

A "Vedd vissza a jövőd" mottóval útjára indult menetben öt teherautóról szólt a zene, a részvevők pedig a teherautók platóján és a tömegben táncoltak. A demonstráción a Magyar Kétfarkú Kutya Párt külön járművel vett részt. A menetben feltűnt a Demokratikus Koalíció szivárvány színű molinója is.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete (b) és Karácsony Gergely főpolgármester (j2) a 29. Budapest Pride résztvevői között az Andrássy úton. MTI/Hegedüs Róbert

A demonstrációt támogató országok magyarországi külképviseleteinek munkatársai egy "Diplomats for pride" feliratú molinó mögött meneteltek. A demonstrálókkal tartott David Pressmann budapesti amerikai nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester is.

A rendfenntartók ezúttal sem kordonozták le a menet útvonalát. Néhány ellentüntető a Dózsa György útnál tűnt fel, "Bűn nem lehet büszkeség tárgya", "Stop LMBTQ pedofília" és "A házasság Magyarországon 1 férfi és 1 nő szövetsége, nyugodjatok bele" feliratú transzparenseket tartva a magasba.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom demonstrációja, amelyet a 29. Budapest Pride felvonulással elleni tiltakozásul tartottak a Dózsa György úton. MTI/Hegedüs Róbert

A felvonulóktól, akik az Andrássy út felől érkeztek a Hősök terére és tartották magasba a molinókra írt üzeneteit a bejelentett ellendemonstrációt tartó CitzenGO. A madridi alapítású nemzetközi konzervatív lobbiszervezet egyik üzenete az volt, hogy "A csendes többség a hazájára büszke". A nagyobbik molinón pedig ez állt: "Megvédjük gyermekeinket az LMBTQ érzékenyítéstől, agymosástól".

A Budapest Pride felvonulás résztvevői a Vajdahunyad váránál felállított színpadon zenészek produkcióit, illetve aktivisták beszédeit hallgathatták meg.

Karafiáth Orsolya költő, fordító, publicista beszédet mond a 29. Budapest Pride-on. MTI/Hegedüs Róbert