Nyitókép: CasarsaGuru/Getty Images

Hőségriadó: különleges szabályai vannak a munkavégzésnek – mutatjuk a részleteket

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2024. június 20. 13:29
A munkahelyi meleg klímakörnyezet is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést, és megelőző intézkedéseket kell hozni a munkavállalók egészségvédelmére – mondta Zöld-Nagy Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

A melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyből kiderül, hogy a munkavédelmi előírások alapján a munkahely melegnek minősül, ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 Celsius-fok értéket meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 Celsius-fokot, és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta. A melegnek minősülő munkahelyeken munkavállalók igénye szerinti mennyiségben megfelelő hőmérsékletű (14-16 Celsius-fokos) ivóvizet kell biztosítani. Zárt téri munkahelyen, ha az melegnek minősül, óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell alkalmazni.

Szabadban számos különös szabály javasolt: a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon a dolgozók, 11-15 óra között lehetőség szerint árnyékos helyen folyjon a munka, könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban, amennyiben ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést.

"Nagyon fontos a tudatosság mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről" – hívat fel a figyelmet az InfoRádióban Zöld-Nagy Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Kiemelte, hogy a munkáltatóknak feladatuk a munkahelyi kockázatértékelés a melegben történő munkavégzés veszélyeiről. Végig kell gondolniuk a munkaszervezést, a pihenőidők kiadását hőségriasztás idején. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a leginkább kockázatot jelentő időpontokban próbálják valamilyen árnyékolással védeni a munkavállalókat, illetve azt is, hogy a munkavállalók kapjanak megfelelő tájékoztatást, hogy mire figyeljenek. Nemcsak magukra kell ügyelniük, hanem a munkatársaikra is, és ha hőártalom jeleit látják rajtuk.

A szabadtéri munkavégzésnél azt javasolja a helyettes államtitkár, hogy legyen a területen egy olyan felelős, aki ezeket a tüneteket is figyeli, és mindig legyen elérhető távolságban egy mobiltelefon, ha orvosi segítségre van szükség. Felhívta a figyelmet arra, hogy ilyenkor az alkoholos, magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztásától tartózkodjanak a dolgozók, próbálják a víz- és sópótlást biztosítani.

A zárthelyi munkavégzésnél is azt emelte ki, hogy a klímaberendezést használat előtt tisztítsák ki, mert súlyos betegséget is tudnak okozni az ott lévő baktériumok.

A felvetésre, hogy ha egy munkáltató nem biztosítja a hőségben való munkavégzés feltételeit, akkor a munkavállaló jogosan mondhatja azt, hogy nem látja el a munkáját, Zöld-Nagy Viktória közölte, a munka megtagadásának nagyon speciális szabályai vannak a Munka törvénykönyvében, de ha a testi épsége, egészsége veszélyben van, akkor a törvény lehetőséget ad erre is.

"A gyakorlatban azt látjuk, hogy az elmúlt években nagyon sokat javult a melegben végzett munka esetén a munkáltatói hozzáállás, figyelnek már arra, hogy a munkavállalók minél biztonságosabb körülmények között tudjanak dolgozni" – mondta a helyettes államtitkár. Példaként említette, hogy építkezéseken árnyékolnak a 11 és 15 óra között, biztosítják a védőitalt, a mezőgazdasági munkáknál pedig úgy határozzák meg a munkaidőt, hogy az a hűvösebb korai órákra vagy a késő esti órákra kerüljön.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hőségriadó: különleges szabályai vannak a munkavégzésnek – Zöld-Nagy Viktória
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást