Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Üzent Semjén Zsolt a Magyarországra átszökött ukránok ügyében

Infostart
2024. június 12. 21:37
Menekültügyi eljárást indítottak az ukrán határon áthatolt teherautó utasai ügyében.

Andrij Demcsenko ezredes, az ukrán határőrszolgálat szóvivője hétfőn közölte az Ukrajinszka Pravda hírportállal, hogy Kárpátalján egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó vasárnap áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra. A magyar határőrök pedig 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe, az ukrán határőrök pedig több olyan személyt, akiknek közük lehet a teherautón utazók illegális átszállításához.

Az incidens Kockaszállás és Nagybégány között történt, a videókamerák rögzítették, ahogy a teherautó a dűlőútról a szántón át a határ felé halad. Az autót később a magyar oldalon találták meg üresen, minden utasa elhagyta.

Az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden közölte, hogy a hatóság menekültügyi eljárásban dönt a menedékkérő kérelmezők menekült, vagy oltalmazott státuszáról, illetve az eljárásban vizsgálják, hogy a kérelmezők jogosultak-e a visszaküldés, a kiadatás elleni védelemre. Közleményükben emlékeztettek arra, a Magyarországra érkező, nemzetközi védelemre szoruló külföldi menedékkérők a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok alapján védelemben részesülnek.

Az atv.hu megkereste az ügyben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, a KDNP elnökét, aki kijelentette: "Természetesen senkit sem küldünk vissza Ukrajnába, Magyarországon minden menekült biztonságban van". Semjén ezzel megerősítette korábbi, májusi nyilatkozatát: akkor elmondta, hogy Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket, függetlenül attól, hogy az adott személyek katonakötelesek-e vagy sem.