Nyitókép: Roman Studio/Getty Images

A viharok helyett most valami más miatt aggódhatunk

Infostart / MTI
2024. június 12. 05:00
A hét végéig marad a változékony, esős idő, de aztán jön a melegedés és az igazi nyár. A melegedő vizeink is sok fürdőzni vágyót csábíthatnak a strandokra, de a napon csak óvatosan, már erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás!

Időjárási helyzet Európában:

Továbbra is mozgalmas az időjárás Európa nagy részén, amely a ciklonális hatásoknak köszönhető. Elsősorban a Skandináv-félsziget fölött helyezkedik el az a többközéppontú ciklon, amelynek hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere Norvégiától, Oroszországon, Lengyelországon és hazánkon át egészen az Alpok térségéig húzódik. Területén az előző napokhoz képest pár fokkal visszaesett a maximum-hőmérséklet, általában 13-25 fok közötti értékekről érkezett jelentés. A hullámzó front előterében viszont még mindig 26-36 fok közötti értékek a jellemzőek. A labilis terület nagysága is csökkent, így már kevesebb helyen alakulnak ki záporok, zivatarok. Felhőszakadás leginkább az Alpok területén fordult elő. A hullámzó front mögött németországi középponttal egy újabb frontrendszer alakult ki, amely leginkább Nyugat-Európában okoz záporokat illetve felhősebb időt.

A Kárpát-medence időjárását a következő 36 órában is az említett hullámzó frontrendszer befolyásolja, de a záporos, zivataros terület egyre inkább kelet felé korlátozódik. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség hazánkban.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

Szerdán is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyből főleg a Dunától keletre várhatóak szórványosan záporok, zivatarok. Az északias szél főleg a Dunántúlon erősödhet meg, zivatarok környezetében viharos lökések előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 21 és 27 fok között alakul, de nyugaton hidegebb lesz, ott 20 fok alatti maximum-értékek várhatók.