Nyitókép: Unsplash.com

Több hullámban támad a vihar, kiadták a riasztást – térképek

Infostart
2024. június 10. 11:54
Figyelmeztet a meteorológiai szolgálat: a fölénk helyeződő frontrendszer ma érdemes minél gyakrabban rápillantani az aktuális veszélyjelzésre, figyelmeztető előrejelzésre, riasztásra.

Hétfőn érdemes minél gyakrabban rápillantani az aktuális veszélyjelzésre, figyelmeztető előrejelzésre, riasztásra – olvasható a HungaroMet közösségi oldalán. A mai nap folyamán ugyanis a fölénk helyeződő frontrendszer hatására a napsütés melletti erőteljes gomolyfelhő-képződésből többfelé számíthatunk záporra, zivatarra (akár ismétlődő jelleggel).

Emellett elsősorban a sötétebb lilával jelölt – lásd alább – zónában eléggé kedvező feltételek állnak fenn heves zivatarok kialakulásához (ezeket nagy méretű jég, felhőszakadás, erősen viharos szélrohamok kísérhetik). A zivatarok kialakulásában és hevességében nagy a bizonytalanság, többek között a légkörben jelen lévő szaharai por miatt is – emelik ki.

A hőmérséklet csúcsértéke főként délen, délkeleten még többfelé elérheti, meghaladhatja a 30 fokot, északon, északnyugaton azonban már inkább 25 fok körül, vagy az alatt alakulhat több ponton is.

A HungaroMet zivatar miatt 16 vármegyére második szintű, vagyis narancs, három vármegyére pedig első szintű, tehát citrom figyelmeztetést adott ki. Felhőszakadás miatt első szintű riasztás van érvényben az egész országban.