Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Gyurcsány Ferenc: új fejezet kezdődik – Dobrev Klára: csalódást keltő az eredmény

Infostart
2024. június 10. 02:19
A hazai baloldalt megőriztük egy olyan autoriter rendszerben, amelyet Orbán kiépített. Igaz, megjelent a politikai térképen egy új kihívó – értékelt a baloldali lista harmadik szereplőjének társelnöke, Kunhalmi Ágnes a választás éjszakáján.

Jelentősen átalakult a magyar politikai térkép – értékelt a választások éjszakáján Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

"Minden bizonnyal egy picike, új fejezet kezdődik a magyar politika történetében, hogy ez milyen hosszú lesz, azt még nem tudjuk. Amit igen, az az, hogy a szociáldemokrata gondolatot már csak a DK, az MSZP és a Párbeszéd által alkotott szövetség képviseli" – fejtegette.

Megköszönte azoknak, akik sokat tettek azért, hogy Magyarország meghatározó szociáldemokrata pártjának ilyen erős önkormányzati képviselete legyen, külön kiemelte Nagykanizsát és Szolnokot, ahol pártjához kötődő jelölt kezdheti meg ciklusát polgármesterként.

Az eddigi településvezetők nagyja – mint mondta – folytathatja a munkát, de sajnálattal közölte, kevesebb EP-képviselőjük lesz, mint eddig, de "a gondolat nem változik" – ígérte.

Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök lépett a mikrofon mögé Gyurcsány Ferenc után, szintén először a köszönet hangján szólt, a választóknak és a szavazóköri delegáltaknak egyaránt.

"A hazai baloldalt megőriztük egy olyan autoriter rendszerben, amelyet Orbán kiépített. Igaz, megjelent a politikai térképen egy új kihívó" – folytatta a politikus, aki szövetségüket az egyetlen Európa-párti erőnek nevezte.

Kiemelte Szombathelyt, Pécset, Szegedet, Hajdúnánást és Paksot is, de Budapestet is, ahol politikusaik győzni tudtak – újra vagy először. Szerinte nincs jó társadalom baloldal nélkül.

Dobrev Klára EP-listavezető és -képviselő azoknak köszönte meg először a munkáját, akik a kampányban velük tartottak.

"Az eredmény csalódást keltő. Azt gondoltuk, hogy a politikánk több szavazót fog tudni meggyőzni.

Most azt látom, hogy négy párt fogja képviselni Magyarországot az Európai Parlamentben, ezek közül három jobboldali párt" – jelentette ki.

Politikai programját hitvallásnak nevezte, ígérte, erős Magyarországot fog építeni.

A baloldali szövetség két EP-mandátumot szerzett a vasárnapi választásokon.