Nyitókép: Artur Gazda/Getty Images

Budapest: öt kormánypárti polgármester marad, még nem dőlt el a Vár sorsa

Infostart
2024. június 10. 00:13
Közelít a végéhez a szavazatszámlálás a budapesti polgármestereknél. Marad az ellenzéki többség, de az I. kerületet elveszítheti az ellenzék.

Öt eddigi fideszes polgármester megőrizte a posztját a fővárosban: az V. kerületben Szentgyörgyvölgyi Péter, Kőbányán D. Kovács Róbert, a XVI. kerületben Kovács Péter, a XVII. kerületben Horváth Tamás, míg a XXII. kerületben Karsay Ferenc nyerte meg a választást.

A XX. kerületben a függetlenként induló Szabados Ákos és a XXIII. kerületben szintén független Bese Ferenc is polgármester marad, ők mindketten a kormánypártok támogatását élvezték ezen az önkormányzati választáson is.

Az ellenzéki kerületvezetők közül megvédte a polgármesteri címét Örsi Gergely (II, kerület), Kiss László (III. kerület), Soproni Tamás (VI. kerület), Niedermüller Péter (VII. kerület), Pikó András (VIII. kerület), Baranyi Krisztina (IX. kerület), László Imre (XI. kerület), Tóth József (XIII. kerület), Cserdiné Németh Angéla (XV. kerület), Szaniszló Sándor (XVIII. kerület), Gajda Péter (XIX. kerület).

Új polgármester lesz Újpesten az ellenzéki Trippon Norbert személyében, míg a XII. kerületben Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke lesz a polgármester. Zuglóban is vezetőváltás lesz, a momentumos Rózsa András vezetheti a kerületet, az eddigi polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba csak harmadik lett.

Érdekes a helyzet Csepelen, ahol a Fideszből távozott Borbély Lénárd úgy tudta megőrizni a posztját, hogy legyőzte a kormánypárti és az ellenzéki kihívóját is.

A legélesebb verseny az I. kerületben van, ahol 50 százalékos feldolgozottság mellett a fideszes Böröcz László vezet négyszázalékos előnnyel a jelenlegi polgármester, V. Naszályi Márta előtt.