Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor péntek reggel: az EP-választás egy utolsó esély visszafordulni a háború felé vezető úton

Infostart
2024. június 7. 07:58
Hosszabb interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, a fő téma a háború, annak tétje és egyéb közpolitikai ügyek voltak. Bejelentette, a franciák mellett katariakat is bevon a Budapest Airport projektjébe.

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor kormányfő és Fidesz-elnök péntek reggel a Kossuth rádiónak.

Az utolsó esély a "békekoalícióra"

"Most már a végén vagyunk, lehetőségeink végéhez közeledünk, közeledik egy olyan pont, amelyet nehéz meghatározni, amely a visszafordulás utolsó lehetőségét tartalmazza" - fogalmazott az európai "háborús hangulatról".

A háborús közlések szerinte immár nem csupán vélemények, hanem tájékoztatások, bejelentések.

"Ez van, amikor egy regionális konfliktust nem szigetelünk el az elején" - vont mérleget Orbán Viktor.

"Így szoktak a regionális háborúkból világháborúk kinőni."

Ebből a szempontból szerinte a mostani EP-választás "döntő", a hétvégén "kapunk egy esélyt", novemberben pedig az amerikai elnökválasztás lehet az utolsó, "ha Donald Trump visszatér", ami egy békekoalícióra is esélyt jelenthet még.

Figyeli a "szerencsétlen magyar baloldaliakat", akik "a háború és a béke között őrlődnek", szerinte úgy akarják feloldani ezt a konfliktust, hogy bagatellizálják a háború jelentőségét, közelségét, ahogy tettek a migráció ügyében is.

Oroszországgal kapcsolatban figyelmeztetett, "nem szabad rángatni az oroszlán bajszát", mert Oroszországnak legnagyobb a háborús hátországa.

Kitért a béke társadalmi támogatottságára is, amelyet szerinte jól jelez, hogy mennyien "áradtak" a Békemeneten június 1-jén, Magyarországon csak a baloldal vezetői háborúpártiak.

"Robert Fico küzdött a háborús nyomás ellen, ezért vannak benne a golyók" - említette a miniszterelnök, aki szerint a minapi Fico-interjút mindenkinek látnia kellene.

A legnehezebb kérdés

Orbán Viktor kijelentette, a legnehezebb kérdés, hogyan állja a nyomást a NATO-csúcson Magyarország, a brüsszeli nyomásnak ugyanis már sikeresen ellenállt.

A háborúba szerinte Magyarországnak a kisujját sem szabad beletennie, mert "be fog szippantani", és a NATO át fogja venni a magyar szuverenitás egy nagyon fontos részét, ami "nagyon közel van".

"Ezt le kell tárgyalnunk a következő NATO-főtitkárral, el kell fogadtatnunk, hogy mi a magyar álláspont: senki sem kényszeríthet bennünket arra, hogy a NATO területén kívüli katonai akcióban vegyünk részt" - fejtegette.

A választásról - párhuzamok

Amikor ő vagy a kormánytagok hivatalba lépnek, esküt tesznek, ehhez tartani kell magukat "a végsőkig".

"Ki fogunk tartani a béke mellett, kérdés, hogy meddig tudunk. Ha megerősítenek minket a választáson, könnyebb lesz. Nekünk is kellenek úgymond fegyverek, hogy meg tudjuk védeni az álláspontunkat. Szembemenni a falkával, ahhoz kell igazán erő."

Felidézte, a Tisza- és a Horthy-időszakban volt bátorság, de nem volt meg az erő ahhoz, hogy a világháborúkból az ország kimaradjon.

A kormány - mint párhuzamot vont - most "tankol fel" az emberek bizalmából.

Orbán Viktor azért harcol a leggyakrabban, hogy az EU-ba küldött tagállami pénzeket ne Ukrajnába küldjék, hanem a tagállamok maguk egyesével dönthessenek arról, hogyan, mennyi pénzzel támogatják Ukrajnát. Most a NATO csinálja szerinte ugyanezt, pénzt kér Ukrajna "megdobálásához erőforrásokkal", de ebből is csak "a spekulánsok keresik magukat degeszre".

Reptér-visszavásárlás

Mint az Infostart is megírta, az állam visszavásárolta a budapesti repülőtér 80 százalékát.

"Ez majdnem monopólium. (...) Gratulálok önnek és mindenkinek, mindenki vagyona hirtelen megnőtt 100 ezer forinttal" - húzta alá Orbán Viktor.

Szerinte a vásárlás meg fog térülni, az állam pedig profikat vont be a konstrukcióba, a franciák mellett később katariakat is be készül vonni a reptéri projektbe.