Nyitókép: Facebook/Országos Vízügyi Főigazgatóság

Már csaknem 500 kilométeren van árvízi készültség az országban - a nap hírei

InfoRádió
2024. június 5. 21:10
Az MVM történetének legnagyobb befektetéseként 5 százalékos részesedést szerzett az azerbajdzsáni Shah Deniz tengeri földgázmezőben. Megbocsátott támadójának a szlovák kormányfő, aki gyorsan gyógyul.

Már csaknem 500 kilométeren van árvízi készültség az országban - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Nagybajcsnál csütörtök hajnali tetőzésre számítanak 640 centiméter körül, harmadfokot meghaladó vízszinten. Budapesten szombatra virradóra tetőzik majd a Duna, a rakpart szintjét némileg meghaladó, az elsőfokú árvízvédelmi szint feletti vízállással.

Már több mint 1,7 milliárd forintot fizettek ki összesen 16 ezer bejelentésre a viharszezon első hónapjában a biztosítók - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége. Ez negyedével több, mint a tavalyi hasonló időszakban. Ezekben még nincsenek benne a hétvégi viharkárok.

Az állami tulajdonú MVM történetének legnagyobb befektetését hajtja végre az azerbajdzsáni Shah Deniz tengeri földgázmező 5 százalékos részesedésének megszerzésével - közölte az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba elmondása szerint a tranzakció az állami költségvetést nem terheli, a vállalat saját erőforrásait használta fel.

10 év alatt ezermilliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a víziközmű ágazatban - jelentette ki a területért felelős államtitkár egy konferencián. V. Németh Zsolt elmondta: megduplázódott a szennyvíztelepek száma, így 365-ről 9-re csökkent a kifogásolt vízminőségű települések száma. Magyarországon pedig már a háztartások 83,5 százaléka csatlakozik a szennyvízhálózathoz.

Újabb állatjóléti támogatásokról döntött a kormány 42,5 milliárd forint értékben - közölte az Agrárminisztérium. Mintegy 550 kérelemről, a tejhasznú szarvasmarha ágazat részére hozott pozitív döntést a tárca.

Bekerült a 600 legjobb egyetem közé 3 magyar felsőoktatási intézmény az egyik ranglistán. Az ELTE, illetve a szegedi és a debreceni egyetem is ott van a Quacquarelli Symonds, világ legjobb 1.500 egyetemét rangsoroló listáján.

Elutasította az Alkotmánybíróság a Kúria végzése elleni alkotmányjogi panaszt, amit Karsai Dániel alkotmányjogász azután nyújtott be, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a népszavazási kérelmét. A kérdés az öngyilkosságban közreműködést bűncselekménynek minősítő szabály módosítására vonatkozott volna.

A választások után, jövő hétfőn szavaz az Országgyűlés a Sulyok Tamás államfői tisztségtől megfosztását célzó ellenzéki javaslatról. Kedden pedig az Alaptörvény 13. módosításáról, a Fidesz gyermekvédelmi csomagjáról és az Alkotmánybíróság elnökéről döntenek a képviselők.

Holnap megkezdődik az európai parlamenti választás. A tagországok többségében vasárnap lesz a voksolás, de Hollandiában már csütörtökön az urnákhoz járulnak a választók.

A miniszterelnök szerint az európai parlamenti választások legfontosabb kérdése az lesz, hogy hány háborúpárti és mennyi a békepárti képviselő lesz, függetlenül attól, hogy azok melyik frakcióban ülnek. Orbán Viktor a Mandinernek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy nem esik le az ujjáról a gyűrű, ha balosokkal kell együttműködni, amennyiben békepártiak. Közben Dabason arról beszélt a miniszterelnök, hogy a választás előtti 24 órában, a Fidesz ötvenezer aktivistája egyetlen nap alatt egymillió embert fog személyesen a választásra buzdítani.

A gyerekekre is ártalmas a Fidesz háborús plakátkampánya a Momentum elnöke szerint. Donáth Anna a Médiahatósághoz fordul annak érdekében, hogy a hatóság a gyerekek védelmében járjon el.

Rendszeresen egyeztetne a kerületek vezetőivel, folytatná a parkolási rendszer átalakítását és a célja, hogy 2030-ra az fővároson belüli közlekedésnek csak a 20 százaléka legyen az egyéni gépjárműforgalom - mondta az újraválasztásáért kampányoló főpolgármester. Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a következő öt évre már betárazott projektjeik vannak, amelyeket európai uniós finanszírozással akarnak megvalósítani.

Tízezer forint értékű kultúrkupont biztosítana minden budapesti lakosnak megválasztása esetén Vitézy Dávid. A kupont színházjegyekre, művészmoziba, fürdőjegyekre vagy állatkerti belépőkre is felhasználhatnák.

Ismét lassítják a forgalmat a lengyel gazdák az egyik átkelőn az ukrán határon. Az akció három napján reggel 8 és este 20 óra között csak 12-12 kamiont engednek át Lengyelországból Ukrajnába, az Ukrajnából irányuló teherforgalmat pedig teljesen leállították.

Támogatja az Egyesült Államok által bemutatott gázai tűzszüneti javaslatot az Európai Unió - közölte a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő. Josep Borrell szerint az átfogó ütemterv megteremtheti a tartós tűzszünetet, hozzájárulhat a túszok szabadon bocsátásához

Szlovénia hivatalosan is elismerte az önálló palesztin államot. Szlovénia a világ 147. országaként, Spanyolország és Írország mellett ismerte el a független palesztin államot.

A németországi Mannheimben megkéselték a jobboldali Alternatíva Németországnak párt egyik önkormányzatiképviselő-jelöltjét. A késő este történt támadásban a politikus megsebesült, az elkövetőt letartóztatták.

Nem jelenti fel, és kártérítést sem kér támadójától a szlovák kormányfő, aki először szólalt meg azóta, hogy egy férfi meglőtte a nyílt utcán. Robert Fico videóüzenetében azt mondta, megbocsát támadójának. A védelmi miniszter ezzel egyidőben közölte, tovább javult a szlovák kormányfő állapota, és gyógyulása gyorsabb lehet a korábban feltételezettnél.

Rendeletben korlátozta az illegális határátlépést követő menedékkérelmek benyújtását az amerikai elnök. Így ha egy héten át napi átlagban meghaladja a 2500-at a zöldhatár mentén feltartóztatott törvénytelen érkezők száma, ideiglenesen felfüggeszthetik a menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét.