Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

"Mekkora a probléma" - az oltásellenességről készítenek felmérést a háziorvosok

Infostart
2024. május 19. 15:46
Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének új elnöke beszélt egy lapnak.

A portfolio.hu-nak nyilatkozó szakember szerint a felmérésre azért van szükség, mert az oltásellenes lobbi tevékenysége nyomán már nem csupán egy-egy elszigetelt esetről van szó.

Több házi gyermekorvos ellen is feljelentést tettek vagy eljárást kezdeményeztek oltásellenes szülők a közelmúltban arra hivatkozva, hogy nem adtak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Kántor Irén úgy véli, hogy a felmérés azt hivatott megmutatni, hogy mekkora ez a probléma, mi benne a tendencia, és ezáltal talán majd közelebb lehet jutni a megoldáshoz is.

Úgy fogalmazott: a házi gyermekorvosok a szakmai eljárási rend szerint oltanak vagy adnak mentesítést, nincs lehetőségük mérlegelésre. Az egészségértés és a tudatosság nincs mindig arányban a tudomány fejlődésével, ezért változtatni kell a kommunikáción – tette hozzá.