Nyitókép: Pixabay

Háromváros Kerékpáros Fesztivál Békésben: még lehet regisztrálni

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. május 19. 12:13
A tavaly az év kerékpárútjának választott Wenckheim-kerékpárutat is bejárhatják azok a biciklisek, akik indulnak a Háromváros Kerékpáros Fesztivál túráján.

"Ha autóval megyünk, túl gyorsak vagyunk és elhaladunk a látnivalók mellett, ha gyalog, akkor nem tudunk megtenni túl nagy távot, biciklivel viszont a napi 40-60 kilométer jól bejárható" – ecsetelte a kerékpáros turizmus előnyeit a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) operatív vezetője.

Tombor Katalin szerint egyre népszerűbb itthon a kerékpáros turizmus, és egyre több a lehetőség is. Példaként említette a Fertő-tó környékét, a soproni vidéket, ahol több útvonalat kijelöltek, de szerinte a Felső-Tisza vidéke is rejtett kincs, a Zselic és a Cserehát is nagyon jól kerékpározható.

Ebbe a sorba illeszkedik a békési vidék, ahol csak Békéscsabához kapcsolódóan 105 kilométerre nőtt a kerékpárút-hálózat. Ott van a Wenckheim-kerékpárút is, amely az Aktív Magyarország pályázatán tavaly elnyerte az év kerékpárútja díjat. Most Békéscsaba, Békés és Gyula május 24. és 26. között harmadik alkalommal rendezi meg a Háromváros Kerékpáros Fesztivált.

Kocziha Attila, a Bihari Túrák Egyesület vezetője elmondta, a május 25-i túrára május 23-ig lehet regisztrálni, de ezenkívül is lesz számtalan program, előadások, kiállítások, gasztrokulturális események. Tavaly Győr volt a legtávolabbi, ahonnan érkeztek résztvevők, a legidősebb kerékpáros pedig 85 éves volt. A túra 58 kilométer hosszú, a táv fele a Kettős-Körös és a Fehér-Körös mentén, természeti környezetben, autómentesen halad.

A Maketusz applikációval segíti a kerékpáros turistákat. A kerékpárosbarát alkalmazás a túraútvonalak mellett a pihenőhelyeket, szervizpontokat, vízvételi helyeket, közmosdókat is megjeleníti. A térképes alkalmazás közösségi platform is, vagyis maguk a felhasználók is bejelenthetik, ha egy abban nem szereplő, de a kerékpárosok számára fontos helyszínt találnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Háromváros Kerékpáros Fesztivál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Békéscsaba kerékpáros turizmusa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást