Nyitókép: DiMaggio/Kalish / Getty Images

Döbbenetes fenyítések egy érdi bölcsödében

Infostart
2024. május 3. 11:03
Egy kisfiút babzsákkal fejbe dobott, egy kislány száját és az orrát pedig többször celluxszal leragasztott az egyik nevelő az Érdi Polgármesteri Hivatalhoz tartozó bölcsődében. A bántalmazásokat állítólag a többi nevelő is végignézhette, de nem léptek közbe. Az érdi önkormányzat vizsgálatot indított és elküldte a nevelőt, büntetőeljárás indulhat az ügyben.

Az egyik édesanya kétségbeesetten fordult az Index szerkesztőségéhez azért, hogy az ügy ne maradjon büntetlenül. Állítása szerint a súlyos esetről minden gyermeket nevelő szülőnek tudnia kell. A gyermek anyja elmondta, hogy tavaly november 20-án a bölcsődében arról tájékoztatták, hogy kisfiát korábban bántalmazták.

A gyereket fejbe dobták egy babzsákkal, amit az intézmény több munkatársa is látott, de őket azóta sem vonták felelősségre. A kisfiút úgy megdobták, hogy

bevérzett a szeme, állítólag jegelték is.

A szülőt megnyugtatták, azonban arra intették, hogy kezelje bizalmasan az ügyet a bölcsőde jó hírnevének megőrzése érdekében. Az édesanya kérte, hogy adják ki számára az esetről készült iratokat, illetve fénykép- és kamerafelvételeket, de ezt szenzitív adatra való hivatkozással megtagadták.

Az anyuka elfogadhatatlannak érzi, hogy az igazgató és a gyermeknevelő csak 11 nappal az eset után értesítette őt. A gyermek a történtekkor nem töltötte be a harmadik életévét, így nem volt képes segítséget kérni, mert még nem tudott beszélni.

A bántalmazott gyermek édesanyja azt is elmondta a lapnak, hogy egy másik gyermeket állítólag korábban szintén többször bántalmaztak.

A kislány száját, orrát vagy az egész fejétcelluxszal ragasztotta be az egyik nevelő.

Mint kiderült, a nevelő idegileg labilis és nagyon ingadozó hangulatú volt, aki az agresszióját a gyermekeken vezette le. Végül az intézményvezető tett rendőrségi feljelentést, azonban a nevelő jogviszonyát nem azonnali hatállyal, hanem közös megegyezéssel szüntették meg.

A bántalmazott kisfiú édesanyja az Indexnek azt mondta, felháborítja, hogy hónapokig senki nem tett semmit, csak végignézte, ahogy szenvednek a gyermekek. Szerint a nevelők összejátszhattak, és az intézményvezetőnek csak napokkal később mondták el, mi történt a bölcsődében. Úgy tudni, a nevelők csak szóbeli figyelmeztetést kaptak.

Végül az anyuka a városvezetés segítségét kérte az ügyben. Az alpolgármester és a polgármester az ügy kivizsgálásával a jegyzőt bízták meg, és harminc helyett hatvan napig tartott az eset felderítése. A nő azt állítja: „Mindent elsikáltak, mert félnek, hogy nyilvánosságra kerül az ügy. A bántalmazó nevelőt azért bocsátották el közös megegyezéssel, mert egy esetleges munkaügyi pernek a kimenetele kétséges lenne.”

Az érdi önkormányzat az Index megkeresésére a következőket közölte:

2023. november 9-én, egy csütörtöki napon a Pöttöm Sziget Bölcsőde egyik gondozója megdobott egy gyermeket vagy egy plüssel, vagy egy tenyérnyi méretű babzsákkal – a tárgyra az esemény tanúi eltérően emlékeznek. Az éppen szabadságon lévő intézményvezető november 13-án hétfőn értesült az ügyről a többi gondozótól. Az intézményvezető még aznap délelőtt rögtön vizsgálatot indított, meghallgatta a gondozónőket, és még hétfőn délelőtt tájékoztatta a Polgármesteri Hivatal Humán-Szolgáltatási Főosztály vezetőjét, illetve a szakterületért illetékes alpolgármestert, Tetlák Örsöt. Mindketten arra utasították, hogy az elkezdett tényfeltárás legyen alapos, mindenre kiterjedő, vegyen fel jegyzőkönyveket, és ezek birtokában, ezek alapján mindenképpen történjen meg a szülői kommunikáció. A vizsgálatok során derült ki, hogy ugyanez a dolgozó egy másik alkalommal celluxot ragasztott egy kislány szájára, amit egy másik gondozó rögtön eltávolított.

Az önkormányzat az anyuka állítására, miszerint közös megegyezéssel szüntették meg a nevelő jogviszonyát, azt válaszolta, a tettet elkövető gondozó közalkalmazotti jogviszonyát azonnali hatállyal, november 13-án megszüntették, és többé már nem engedték vissza dolgozni, nem mehetett a gyerekek közelébe.

A Polgármesteri Hivatal úgy tudja, hogy az intézményvezető minden nap bejárt a csoportba, személyesen figyelte meg a gyerekeket, hogyan hatott rájuk az eset. A szükséges bizonyítékok begyűjtése után az intézményvezető bejelentést tett a Család és Gyermekjóléti Szolgálatnál, illetve a rendőrségen, ahol nyomozás indult az ügyben, információink szerint azóta tanúmeghallgatások történtek.

November 20-án teljes körű tájékoztatást tartott az ügyről az intézményvezető a szülőknek.

A jegyző is átfogó vizsgálatot végzett az ügyben. Kiderült, hogy a tettet elkövető gondozóra a két ügyet megelőzően nem volt panasz, ellenben az utóbbi időben magánéleti problémái voltak.

A hivatali vizsgálat megállapította, hogy az intézményvezető alapos belső vizsgálatot végzett, jól járt el, amikor azonnal elbocsátotta a gondozót, és megtette a szükséges lépéseket (értesítette a fenntartót, a gyermekjóléti szolgálatot, bejelentést tett a rendőrség felé), ám a bölcsődei eljárásrend, protokoll tartalmaz hiányosságokat.

Ezért a polgármester 2024. április 16-án arra utasította az intézményvezetőt, hogy tökéletesítse az eljárásrendet, foglalja írásba a protokollt (mikor és hogyan kell a szülőket értesíteni, mit tegyenek a gondozók, ha ilyen esetet tapasztalnak, hogyan és milyen esetekben kell orvosi ellátást igénybe venni), azt a jövőben szigorúan tartassa be, illetve 15 napon belül tisztázza az iratbetekintés, illetve a postai küldemények átvételére vonatkozó belső szabályokat szakjogász bevonásával.

A hivatali vizsgálatot követően a szülő rendelkezésére bocsátották a bölcsődei jegyzőkönyvet, továbbá részletes írásbeli tájékoztatást kapott a szóba jöhető összes jogorvoslati lehetőségről.

Az önkormányzat azt is közölte a portállal, hogy a hivatal további egyeztetésre hívta az édesanyát,

de ezeken a szülő már nem kívánt részt venni, amit sajnálattal vettek tudomásul. Mint mondták, bár a szülőnek nézeteltérései vannak az intézményvezetővel, a kisfiú továbbra is a bölcsődébe jár. Ez arra utal, hogy a szülő bízik az intézményben.

Az Index úgy értesült, hogy a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat már megkereste a szülőket, továbbá a rendőrség nyomoz, tanúkat hallgatott meg.