Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Vitát kavart az uniós minimálbérrel kapcsolatos változtatási terv

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. április 10. 18:50
Mennyi pénzből lehet tisztességesen megélni? Erről alakult ki vita az Országgyűlésben egy jogszabálymódosítás apropóján, amely az uniós minimálbérről szóló irányelvet ülteti át a hazai jogrendszerbe.

Kormány rendeletben jelölheti ki a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításának konzultációs fórumát - mondta expozéjában Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

"A Munka Törvénykönyvében felhatalmazást kap a kormány a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításával kapcsolatban konzultációra jogosult fórum kormányrendeletben történő kijelölésére, valamint a minimálbérek konzultációjára vonatkozó részletes szabályok kormányrendeleti szintű rögzítésére" - fogalmazott.

A kormány arra is felhatalmazást kap, hogy rendeletben rögzítse a minimálbérek konzultációjára vonatkozó részletes szabályokat.

Magyarország eleget tesz jogharmonizációs kötelezettségének - értékelte a javaslatot Szabó Zsolt, a Fidesz vezérszónoka. A KDNP-s Nacsa Lőrinc arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején 23 500 forinttal növelték a minimálbért, amely 2010 óta viszont a három és félszeresére emelkedett.

Elmondta: a javaslat néhány egyéb technikai és jogszabályhelyességi módosítást is tartalmaz, köztük a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásáról szóló törvényre, valamint a Budapest - Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának fejlesztéséről szóló jogszabályra vonatkozóan. Ugyanakkor - emelte ki - a módosítás többletforrást a magyar költségvetésből nem igényel.

A DK vezérszónoka, Dobrev Klára emlékeztetett rá, hogy a román minimálbér is lehagyta a magyarországit. "Ez a jogszabály arról szól, hogy hogyan lesznek Magyarországon tisztességes bérek. Ez a jogszabály arról szól, hogy nem lehet többé kizsigerelni a dolgozókat. Ez a jogszabály arról szól, hogy Európa és Európa kormányai egy kivételével - Orbán Viktor és a Fidesz kivételével - felismerték, hogy nem mehet tovább úgy az élet, ahogy eddig ment" - közölte felszólalásában.

A Fidesz törvénye semmi másról nem szól, mint az emberek megalázásáról, az éhbérért dolgoztatásról, ezért a DK nemet mond rá - tette hozzá.

A szocialista Hiszékeny Dezső szerint az lenne a cél, hogy a legalacsonyabb keresetűek se legyenek kitéve a szegénység kockázatának.

A jobbikos Ander Balázs rámutatott, hogy az egy órára jutó átlagos bérköltség Magyarországon alig haladja meg a 10 eurót, szemben az unió 30 euró körüli átlagával.

A Mi Hazánk vezérszónoka, Dócs Dávid úgy látja, hogy nincs elég munkavédelmi ellenőr, így hiába nő a munkavédelmi bírság összege, nincs, aki kiszabja.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt szerint a 2010 óta kétharmaddal kormányzó kabinet intézkedései miatt több százezer ember elment az országból, és most vendégmunkásokkal próbálják meg pótolni őket.

A független Varga Ferenc szerint a magyar munkavállalóknak nettó 250 ezer forintra lenne szükségük a szűkös megélhetéshez, de ezt a szintet sem a minimálbér, sem a garantált bérminimum nem éri el.

A magyar minimálbér a 17. az EU sorrendben, a volt szocialista országok közül pedig a másodikok vagyunk - mondta zárszavában Fónagy János államtitkár.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Országgyűlési vita - uniós minimálbér
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást