Nyitókép: nikamata/Getty Images

Budapesti légszennyezettség: német szakemberek szerint jóval gyakrabban és több helyen kéne mérni

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. március 17. 20:14
Az egészségügyi határérték környékén van a nitrogén-dioxid-kibocsátás mértéke Budapest forgalmasabb területein – derült ki a Levegő Munkacsoport és Német Környezeti Segély Egyesület közös méréséből.

A hét elején német és magyar környezetvédelmi szervezetek a főváros több pontján is megmérték a nitrogén-dioxid, vagyis a közlekedési eredetű légszennyezésre jellemző kibocsátás mértékét." A német szakemberek forgalmas pontokon is megnézték a koncentrációt, és azt tapasztalták, hogy az egészségügyi határértéken volt, ugyanakkor a hivatalos mérőállomások adatai ennél alacsonyabbat mutattak" – mondta Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője az InfoRádióban.

Ennek valószínűleg az az oka, hogy a mérőműszerek szabad területekre vannak elhelyezve, nem szűk utcákra, magas házak közé, ahol a legtöbben laknak, sétálnak. Így megállapították, hogy bár a jogszabály szerint is a legszennyezettebb pontokon kell a méréseket végezni, mintha még ezeknél is lennének szennyezettebb pontok a városban. Azt javasolják, hogy érdemes akár olcsóbb, egyszerűbb műszerek segítségével is, de gyakrabban és több helyen mérni.

A Német Környezeti Segélyegyesület szakemberei alacsony kibocsátású zónák kijelölését is javasolták Budapesten belül, főleg iskolák környékén. Szegő Judit elmondta, a Greenpeace korábbi vizsgálatai alapján az oktatási intézmények környékén kimagaslóan nagy a nitrogén-dioxid-szennyezettség.

Az uniós környezetvédelmi szabályok szerint 2030-tól a nitrogén-dioxid-kibocsátás már csak a fele lehet a jelenleginek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Német szakemberekkel mérte a főváros légszennyezettségét - Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást