Nyitókép: Infostart

Jégpályára készüljön, ha autóba ül, ez így már nagyon veszélyes

Infostart
2023. november 30. 09:22
Délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre, ónos esőre lehet számítani.

Budapest térségében egyre többfelé intenzív havazás kezdődött, gyorsan fehérednek az utak. A délnyugati országrészben nagyrészt viszont fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, így ott leginkább az esőé a főszerep. A Dunakanyarban hódara is esett, de jelenleg leginkább a hó és az eső a jellemző. Az utakon rendkívül csúszós szakaszokkal találkozhatunk.

Kora reggel a fővárosban és környékén már hullott hó, havas eső, néhol apró hungarocell daraboknak látszó szemcsék potyogtak az égből. Utóbbi illetően az Időkép azt írja, hogy ez a graupel, vagy hódara, ami egy viszonylag ritka csapadékfajta, lényegében a hópelyhek és a jégszemcsék között képez átmenetet.

Infostart

Külsejét tekintve fehér vagy mattfehér színű, átlátszatlan szilárd szemcsék, amelyek mérete kb. 2-5 mm között ingadozik. Kemény felületre esve gyakran több darabra szétesnek a nagyobb szemcsék, kellemesen kopognak az ablaküvegen.

Infostart

A Magyar Közút arra figyelmeztet, hogy Zalában és Somogyban kezdetben kisebb ónos eső várható, utána az szépen felkúszhat északra Veszprémbe, majd onnan tovább Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg felé. Délutántól gyakorlatilag egészen éjfélig tartós és folyamatos ónos eső várható az északi vármegyékben.

Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy vált a havazás ónos esőre. A magasabban fekvő területeken várható a legtöbb friss hó.

Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás. Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5-15 cm friss hó hullhat, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség (akár >15 cm) is összegyűlhet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Infostart

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat számos járásra.