Nyitókép: Bartle_Halpin/Getty Images

Jelentős reformot javasol a kormány a büntetés-végrehajtásban

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2023. november 9. 06:26
Bevezetnének egy motivációs kreditrendszert, amelyben a jól viselkedő ítéltek a fegyházból például átkerülhetnek a kevésbé szigorú fogva tartást biztosító börtön fokozatba - derült ki az erről szóló törvénymódosítás parlamenti vitájából.

A fogház, a börtön és a fegyház hármas fokozatrendszere megmarad, de az elítéltek motiválásának érdekében új besorolási és elkülönítési szempontokat vezetnek be - közölte Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Elmondása szerint új motivációs eszközként jön létre a kreditrendszer, amely objektív és átlátható módon segíti az elítéltek kategória közötti váltását.

"A fogvatartottak megfelelő magaviselete és együttműködése esetén átláthatóan és kiszámíthatóan válik elérhetővé a kategóriarendszerben történő előmenetel, ahogy átlátható és közvetlen következménye lesz a felróható magatartással együtt járó visszasorolásnak is. A kreditrendszer az elítéltek magaviseletét, együttműködési készségét és reintegrációs tevékenységét is értékeli. Mindez közvetlenül ösztönzi az elítélteket a saját életviszonyaikat érintő felelősségvállalásra, a büntetés-végrehajtás rendjének betartására és a reintegrációs tervben való közreműködésre" - sorolta.

A fideszes Nagy Csaba és a KDNP-s Vejkey Imre időszerűnek nevezte a változtatást.

A DK-s Sebián-Petrovszki Lászlónak viszont nem tetszik az új kreditrendszer.

"Nem lehetséges-e az, hogy a mindenféle kreditek szerzésével és mindenféle kategóriákba való föl- és alásorolásokkal elérheti azt egy elítélt, hogy a végén tulajdonképpen mégsem kapja meg azt a büntetést, amit egyébként a jogos társadalmi érdek megkívánna, és ami egyébként a Btk.-ban és az ítéletben is szerepelne?" - tette fel a kérdést.

A szocialista Harangozó Tamás totális csődnek nevezte az embercsempészek kiengedését.

A Mi Hazánk vezérszónoka, Apáti István is kockázatosnak tartja ezt a döntést, amit a kormány egyébként a börtönök túlzsúfoltságával és a fogva tartás magas költségével indokol.

Répássy Róbert államtitkár zárszavában hangsúlyozta, hogy az embercsempészeket nem szabadon engedik, hanem reintegrációs őrizetre bocsátják, és 72 órán belül távozniuk kell az országból.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új kreditrendszer jönne a büntetés-végrehajtásban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást